YOGA NIDRA ALS THERAPIE welterusten allemaal

Yoga Nidra, de slaapyoga, is niet meer weg te denken in het aanbod van yogadocenten en -scholen. Goed voor jezelf zorgen betekent ook écht goed en diep uitrusten en dat ontbreekt er in ons huidige bestaan vaak aan. Hierbij zet ik 3 voordelen op een rij. En ook al ben ik zelf totaal niet van de yoga, N=1 en ik kan natuurlijk niet maar in mijn eigen bedrijf alleen maar vertellen over wat ik nou overal van vindt. Er zijn genoeg mensen om mij heen die toch echt baat hebben bij slaapyoga, dus vandaar toch deze 3 voordelen die ik graag met je deel. Want ik ben wel een groot voorstander van goede slaap

Meester over je zenuwstelsel
Dankzij uitgebreid onderzoek is het steeds bekender hoe enorm belangrijk slaap is voor het optimaal functioneren van ons lichaam en dus ook onze geest. Nidra betekent slaap. Yoga Nidra brengt jouw lichaam in slaap. Dit houdt in dat jouw fysiologie in een staat van diepe ontspanning komt. Je hartslag daalt, je ademhaling wordt rustig en je spieren ontspannen. In deze staat schakelt je zenuwstelsel naar de parasympatische kant (rest & digest). Het bijzondere is dat je wel aandachtig blijft. Op deze manier maak je bewust me hoe jouw lichaam zich ontspant. Je leert jezelf de weg naar ontspanning. En oefening maakt de meester! Hoe vaker je dit meemaakt, hoe meer je je bewust wordt van de staat van zijn waarin je je bevindt. En daarnaast zal het makkelijker worden om vanuit een gespannen staat terug te keren naar een meer ontspannen staat van zijn. Om eerlijk te zijn klinkt dit wel erg fijn. Misschien ga ik het eens proberen…

Stressmanagement
Stress zelf is niet het probleem. Een beetje stress hier en daar is zelfs behulpzaam! Als je in het verkeer opeens kordaat moet reageren bijvoorbeeld. Het gaat erom dat je een gezonde relatie met stress hebt. Yoga Nidra kan hierin enorm ondersteunen. Zoals hierboven in punt 1 is beschreven, ‘traint’ het je lichaam en zenuwstelsel. Om bijvoorbeeld soepeler te kunnen bewegen van een actieve staat (bijvoorbeeld stress) naar ontspanning. Juist deze vaardigheid maakt een zenuwstelsel weerbaar en gezond. Daarnaast heeft het een enorm positief effect op onze hormoonhuishouding, die immers nauw samenwerkt met ons zenuwstelsel.

In Amerika wordt Yoga Nidra ook in gevangenissen gegeven. Het verhaal gaat dat het ruige gevangenispubliek werd overgehaald om me te doen door de opmerking ‘It’s better than drugs!’ En dat kunnen we wetenschappelijk onderbouwen. Tijdens Yoga Nidra is er een toename te zien van stofjes zoals GABA (de lichaamsversie van valium), melatonine (belangrijk voor het slaap-waakritme), serotonine (het geluk hormoon), oxytocine (het ‘love-hormoon’), endorfines (het ‘feel good-hormoon’, een natuurlijke pijnstiller), dopamine (het beloningshormoon) en DHEA (dat een belangrijke rol speelt bij stressvermindering). Al deze stofjes werken me aan het verminderen van stress.

Verwerken
Ons leven is vaak vol. We ervaren een overkill aan informatie, zorgen en gedachten, die je hoofd soms lijken te laten exploderen. Verwerken doen we vooral in onze slaap. De functie van dromen is dat je je hoofd ‘opruimt’. Tijdens Yoga Nidra kom je vrij snel in de droomstaat terecht, en verwerk je informatie die bewust en onbewust je hoofd in is gekomen. Je ruimt dus als het ware je onderbewuste op. Net zoals het opruimen van je huis een enorm gevoel van ruimte en ontspanning met zich meebrengt, gebeurt dat ook met het opruimen van spanningen in je onderbewuste.

Nou, ik ben nog steeds sceptisch, maar ook eerlijk: dat komt voort uit het onbekende dus mijn voornemen is om toch een keer aan de slaapyoga te gaan. Mocht iemand een goede Yoga Nidra docent kennen die mij een keer een lesje wil geven, houdt ik me van harte aanbevolen!

Welterusten alvast!!