Coaching is nogal wat

By 23 February 2024#Burnout, #byebyeburnout

Matthijs gooide na 20 jaar bij dezelfde werkgever in de zorg het roer om. Hij volgde zijn hart en nam de stap om zich op te leiden tot burn-out coach. Vlak voor het eind van de opleiding vond hij een baan als coach. ‘Ik heb de leukste baan die er is!’ lacht hij.

Natuurbeheerder in de zorg
Matthijs is een buitenmens. ‘Ik hou van de natuur en studeerde Natuurbeheer. Na mijn studie rolde ik in de zorg waar ik in verschillende functies werkte. De laatste jaren coachte ik teams en begeleidde individuele medewerkers in hun ontwikkeling.’ Na twintig jaar in de zorg kwam een moment dat het werk niet meer paste. Hij besloot zijn hart te volgen. ‘Het leek me fantastisch om te kunnen werken als coach.’

Vanaf toen ging het razendsnel. Hij had het idee om zijn eigen coachpraktijk te starten. Het liep anders. ‘Tijdens mijn opleiding tipte een oud collega mij iemand die in burn-out coaches detacheerde bij organisaties om zodoende het personeel te begeleiden uit een burn-out. Dat bedrijf was Bye Bye Burnout. Matthijs had een positief gesprek, het klikte en ze deelden dezelfde ideeën. De timing bleek perfect: ‘Ze waren net op zoek naar uitbreiding van hun team.’ Matthijs greep deze kans en werkt nu met veel plezier bij ons.

Inzet van de natuur
In zijn werk begeleidt Matthijs vaak mensen die zijn doorverwezen. Zijn cliënten zijn lang niet allemaal bekend met coaching. ‘Het start voor mij daarom met afstemmen op mijn client. Ik zet zelf graag de natuur in tijdens het coachen. Maar dat moet wel bij iemand passen. Het gaat erom dat het werkt voor de client. En het feit dat je buiten bent en samen wandelt, heeft sowieso al veel positieve effecten. Er is meer openheid, het is ontspannen en luchtig. Mensen kijken makkelijker naar zichzelf en staan meer open voor reflectie.’

Blijven leren
Veel cliënten van Matthijs kampen met angsten, trauma’s uit het verleden of hebben stress en burn-out klachten. De verdiepende trainingen die Matthijs volgde, gaven hem nog meer bagage als coach. ‘Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen; voldoende bewegen, gezond eten voldoende rust nemen en inbouwen. Vertragen helpt. Ik begeleidde laatst een client die een enorm hoog tempo had. Ze liep niet alleen hard, maar praatte ook heel snel. Ik stelde voor om te gaan zitten. Dat voelde heel raar en ongemakkelijk voor haar. Dat was ze niet gewend. Door bewust rustiger te gaan lopen, of zelfs even stil te staan, vertraag je ook vanbinnen. Letterlijk een pas op de plaats.’

Oefening is aanleiding tot gesprek
Matthijs heeft een aantal oefeningen waar hij graag mee werkt. Hij vertelt over het effect van de oefening bij een vrouw die hij coachte: ‘Ze kwam niet vooruit. Ze ervaarde veel onrust en had constant het gevoel dat ze nog iets miste, dat ze ‘iets groots moest doen’. Ik vroeg haar om verschillende onderdelen van haar leven te benoemen en daar een voorwerp bij te zoeken. Zo kwam ze tot de ontdekking dat haar onrust voortkwam uit haar werk. Ze wilde promotie maken. Via deze oefening kom je snel tot de kern, en je maakt het tastbaar en inzichtelijk. Nu wist ze wat haar te doen stond. De oefening is voor mij geen doel op zich. Het is een aanleiding tot een gesprek.’

Seizoen van hoop en nieuwe kansen
Op de vraag hoe Matthijs als coach is veranderd stelt hij: ‘Ik had al veel ervaring met het begeleiden van mensen en teams. Zonder gerichte opleiding was ik denk ik ook een goede coach geworden. Ook zou ik de natuur gebruiken in mijn coaching, want dat is mijn achtergrond en passie. 

Wij zijn blij met Matthijs in ons team! Wil jij nou ook coach worden bij ons, of heb jij (of iemand bij jou op de werkvloer) behoefte aan een coach , neem dan contact met ons op!