Lotgenoten met een burnout in Nederland en online

Burn-out Nederland, een Facebook groep

Zoals je wellicht weet ben ik de beheerder van de grootste Nederlandse burn-out lotgenoten groep van Facebook. Deze groep is van origine voortgekomen uit mijn eigen opgerichte organisatie www.byebyeburnout.nl waarmee wij  burn-out willen voorkomen en oplossen op de werkvloer.

Giving back aan lotgenoten

Doordat deze groep bestaat conflicteert dit met mijn eigen bedrijf, maar… ik vind ook dat het mijn plicht is om iets terug te doen voor lotgenoten. Dat hoeft niet altijd betaald. Zeker niet zelfs!! Vandaar dus geen harde sales zoals bij andere groepen.

De mensen in deze groep (Burn-out Nederland) zitten als het goed is in deze groep om tips en advies over Burnout te krijgen van mij of om elkaar op weg te helpen of gewoon om even van zich af te kletsen over het leed dat burn-out heet.

Steun & Toeverlaat

Wat absoluut wel fantastisch is in deze groep en waar ik ook enorm dankbaar voor ben, is dat er mooie dingen uit voort zijn gekomen. De leden hebben ontzettend veel steun aan elkaar. De tips die ik (samen met mijn assistente Maria) deel zijn kwalitatief van een bizar hoog niveau. De adviezen die wij aandragen helpen de mensen ook daadwerkelijk en als wij het antwoord niet weten, dan zetten we de vraag door naar experts op dat vakgebied. Dit om een correct antwoord terug te kunnen geven waar men daadwerkelijk wat aan heeft en dus ook een kloppend antwoord.

 Herstel traject

Tevens is er uit de vraagstukken die naar voren zijn gekomen uit de groep een mooi laagdrempelig 30 dagen traject gecreëerd door mij waar je veel leert over je Burnout en wat je zoal kunt doen of tegenaan gaat lopen. Ik ben van mening dat eigenlijk iedereen uit die groep die 30 dagen cursus zou moeten doen omdat het bizar waardevol is. Maar, ik maak van deze groep bewust geen misbruik en heb maar 2x een kortingsactie gedeeld voor het 30 dagen programma. Niets over the top commercieel of whatever! Daar is deze groep absoluut niet voor bedoeld.

Onrust

Maar…. de laatste is er veel herrie, lompigheid, etterbakkerij en zijn er een aantal asociale reacties geplaatst. Het respect naar elkaar in de groep daalde en ik kreeg via meerdere kanalen waarschuwingen van leden over het gedrag van andere leden. Dat stimuleer ik ook altijd om mij te waarschuwen want ik neem dan direct actie.

Veiligheid

Het is namelijk belangrijk dat zo’n kwetsbare doelgroep zich hier veilig voelt in deze groep. Dat is een vereiste! Maar met dik 2100 leden ook een hele klus.

Ervaringsdeskundige

Omdat deze groep qua tijd en werk steeds intensiever begint te worden en er veel gedoe is onderling met leden is inmiddels de fun weg voor mij. Het kost mij persoonlijk veel tijd en het ontneemt me de energie om continu te scheidsrechteren. Want, let wel: ik ben zelf ook een ervaringsdeskundige en ook ik moet goed op mijn eigen energie letten om niet weer terug te vallen in een volgende burn-out.

 Respect, normen en waarden

Want, aan de achterkant – en dat ziet of weet bijna niemand – wordt ik continu belaagd met vragen waarom er bijvoorbeeld een bericht niet geplaatst is (wij checken alle berichten voordat we ze plaatsen of er geen geweld in zit en of het wel past bij de groep), waarom er geen reclame van de concurrent gemaakt mag worden of waarom dit, dat, zus of zo niet kan of mag en of ik eigenlijk wel besef wat voor klote wijf ik eigenlijk ben omdat ik een bericht niet heb goedgekeurd. Ik ben vorig jaar zelfs bedreigd met de dood en allemaal van dat soort bijzondere dingen (understatement). Denk je eens in hoe zoiets voor mij voelt als ik continu hoor dat ik het verkeerd doe? Dan zijn de complimenten geweldig maar die staan momenteel niet in verhouding tot de negativiteit.

Grenzen aangeven

Tja, en dan komt er gisteren bij mij na een herhaaldelijk verzoek om onze regels te respecteren een berichtje over ‘fatsoen’ in de groep omdat ik mijn grens bereikt had en heb. Ik ben namelijk van mening dat ik in mijn eigen groep zeker aan de bel mag en zelfs moet trekken als het de verkeerde kant op gaat. Maar ook dat mocht ik kennelijk niet doen… ik had direct weer gezeik.
En dan is mijn reactie vandaag inderdaad: dan ga je maar lekker weg als deze groep je niet langer dient!

Ontzorgen

Deze groep is namelijk van onschatbare waarde voor heel veel mensen. Duizenden mensen mag ik inmiddels wel stellen! Daar ben ik namelijk ook trots op dat ik vorig jaar deze groep heb opgericht en dat ik met zoiets – ogenschijnlijk – simpels, zoveel mensen op een laagdrempelige manier kan helpen. Ik ontzorg werkgevers hiermee, ik ontzorg partners, ik ontzorg naasten en ik doe dit allemaal gratis als mijn manier van “giving back”! En let wel: naast mijn werkzaamheden als CEO voor Bye Bye Burnout. Deze groep kost namelijk bakken met tijd.

Frustratie en de toekomst

Hoe nu verder met deze groep? Op een gegeven moment moet ik een besluit nemen en dat is dus dat deze groep momenteel niet meer de waarde biedt die ik beoog en dat frustreert mij enorm. Je hebt geen idee hoeveel me dat frustreert! Want weet wel: dit is 100% vrijwilligerswerk waar ik NIETS aan verdien. Deze groep kost mij geld want ik betaal Maria om haar tijd en energie hierin te steken omdat ik de tijd simpelweg niet altijd heb en ik deze kwetsbare groep mensen niet wil laten zitten.

Tevredenheid en rust

Dit weekend ga ik naar London (dit stond al gepland) en dan ga ik nadenken wat en of en met name hoe ik verder wil met deze groep. Dat ik door Facebook Benelux erkend ben met de maatschappelijke waarde van deze groep is heel erg leuk, maar ik heb liever respect, rust en vrede vanuit de leden. Ik kan niet iedereen tevreden houden, maar ik doe mijn best!

Groetjes van het opperhoofd van de groep Burn-out Nederland & tevens kennen we mij omdat ik nog iets leuks doe met Bye Bye Burnout enz. 😉