Lockdown eist ook psychisch zijn tol

STEEDS MEER ZIEKMELDINGEN DOOR STRESS- EN BURN-OUTKLACHTEN
LOCKDOWN EIST OOK PSYCHISCH ZIJN TOL

Door het thuiswerken en de onzekerheid die gepaard gaat met de coronaperiode ligt het verzuimpercentage historisch hoog. Hoe komt het dat meer mensen zich ziekmelden? En hoe voorkomen we dat?

Ongekend hoog percentage
De cijfers rondom ziekmeldingen stagneerden normaal gesproken altijd in november. De vierde coronagolf lijkt daar nu verandering in te hebben gebracht. In de maand december liep het ziekteverzuim op tot een ongekend hoog percentage van 5,1 procent. Dat blijkt uit onderzoek van ArboNed. Het aantal ziekmeldingen nam ten opzichte van oktober met 33 procent toe en ook dat is meer dan ooit. Maar wat kun je als werkgever daar nou aan doen? 

Ondersteuning op de werkvloer
Ten eerste is het belangrijk om als werkgever het team goed in de gaten te houden. Een goede leidinggevende ziet vrij snel wanneer iemand slecht in zijn vel zit en is ook vaak in gesprek met het team. We zien vooral bij jongere werknemers dat ze het sociale contact en de ondersteuning op de werkvloer missen. Laat hen dan vaker op kantoor werken, als daar behoefte aan is. Ziekteverzuim voorkomen is vooral een kwestie van goed luisteren en openstaan voor oplossingen. Ga in gesprek met de werknemer en wacht niet tot het te laat is.

Schreeuw om hulp
De laatste lockdown heeft misschien dan wel gezorgd voor minder besmettingen, maar deze heeft toch wel geleid tot meer ziekmeldingen. We hielden weer meer afstand, dus mensen werden minder snel verkouden of grieperig. Hier stond tegenover dat een nieuwe lockdown op psychisch niveau z’n tol eist. Wij hoorden bijvoorbeeld een sterke schreeuw om hulp bij jonge werknemers binnen het MKB. Ze trokken een nieuwe lockdown geestelijk niet meer. Daarom is het ook fijn dat Nederland inmiddels maatregelen-vrij is m.b.t. corona.

Maak van selfcare een prioriteit
Goed zorgen voor je geestelijke welzijn is dus ontzettend belangrijk. Voldoende sporten, gezonde voeding en ontspanning in de vorm van wandelen of meditatie kunnen daarbij helpen. Maak van selfcare een prioriteit bij je medewerkers! Gun jezelf daarnaast ook de tijd om in je vrije momenten geestelijk en lichamelijk op te laden. Want net zoals zij, heb jij ook selfcare op je lijstje te zetten!

Iets anders: HRM
Een organisatie waar medewerkers zich gelijkwaardig voelen draagt bij tot een veilig werkklimaat en dit voorkomt weer bun-out op de werkvloer. Het is belangrijk dat we allemaal onze verschillende talenten en kwaliteiten kunnen inzetten zodat werken een energiebron is en bijdraagt tot meer werkplezier.

  • Ben jij van HRM, een teamleider of leidinggevende of directie?
  • Speelt er bij jou burn-out en werkstress op de werkvloer?
  • Wil jij leren hoe je burn-out en werkstress vanaf de basis oplost in je bedrijf?
  • Wil jij een nieuwe uitval door burn-out voorkomen?
  • Wil jij het ziekteverzuim door burn-out en stress op de werkvloer ook opgelost krijgen?
  • Heb jij je al meer dan eens gebogen over deze vraagstukken en wil je een duidelijk antwoord? 

Dan heb ik goed nieuws! Met onze training “Burn-out uit je bedrijf” krijg je antwoord op al deze vragen.

Neem bij interesse contact met me op, want dit kostbare verzuim kunnen we oplossen, maar beter nog: voorkomen!