‘Liefde, humor en kracht’ als universele hulpbronnen. Hebben we daar niet een ijzersterke combinatie te pakken waarmee je vrijwel alle menselijke problemen kunt oplossen? Liefde is uiteindelijk waar het in het leven om gaat, daar is zelfs de bijbel het mee eens…. (‘de meeste van dezen is de liefde’). En humor vinden we ook terug als een vermogen dat vitale, levenslustige tachtigers ruim beschikbaar hebben. Trouwens, ik heb natuurlijk ook zelf genoeg coach sessies als cliënt meegemaakt, en het lachen om jezelf is een van de meest therapeutische ervaringen die ik ken. Dus denk ik dat ‘liefde, humor en kracht’ de ‘geloof, hoop en liefde’ van de coaching zijn. Per stuk zijn het al hele belangrijke hulpbronnen, maar gecombineerd met zijn drieën vormen ze helemaal een soort superhulpbron. Daarom deze week een artikel met een oefening waar we allemaal wat aan hebben in deze uitdagende tijd (ondanks het lekkere weer).

Generatieve coaching
Generatieve coaching is het versterken van hulpbronnen zonder dat je bezig bent om iets op te lossen. Het idee is, dat je, als je je innerlijke hulpbronnen versterkt, vanzelf wel situaties tegenkomt waarin je ze kunt gebruiken. In alle situaties waarin ik deze superhulpbron (liefde + humor + kracht) heb toegepast, werkte hij uitstekend. Zo goed zelfs, dat ik mij even begon af te vragen of we niet gewoon altijd deze superhulpbron kunnen gebruiken, in plaats van de specifieke hulpbronnen waar we normaliter naar op zoek zijn…

Superhulpbron stap voor stap

Hulpbron
Zoek een levenservaring op, waarin je veel liefde voelde. Liefde, warmte, sponsoring, tederheid, genegenheid, verbondenheid, hoe je het maar wilt noemen.

Associatie
Stap in gedachten helemaal in de ervaring. Beleef het weer in geuren en kleuren. Zorg dat je het ook duidelijk fysiek voelt.

Anker
Als je er helemaal in zit, veranker dat gevoel dan aan een klein gebaar of een kleine verandering van je lichaamshouding. Een plaatje, een kleur, een woord of een melodie, dat is ook nooit weg.

Test
Test of het anker inderdaad dat gevoel weer oproept. Zo niet, dan stappen 1-3 herhalen, eventueel met een andere levenservaring.

Herhalen
Herhaal deze werkwijze voor de andere twee universele hulpbronnen: humor en kracht. Je hebt dan drie verschillende ankers, die je laat samenvloeien tot een geheel. Activeer het gecombineerde anker een paar keer.

Toepassen
En wat doe je hier dan verder mee? Eén optie is om het anker af en toe even te activeren, om je onbewuste eraan te herinneren dat je deze hulpbronnen graag vaak beschikbaar wilt hebben.

Een andere optie is om gedissocieerd te kijken naar je levenslijn en na te gaan waar je dit goed had kunnen gebruiken. Dan activeer je het anker voor de universele hulpbronnen en voeg je ze toe vlak voor dat moment. Dit wel afstemmen op de toekomst.

Een oefening die to be honest makkelijker lijkt dan dat hij daadwerkelijk is. Maar, niet getreurd: het resultaat is fenomenaal en helpt je echt! Daarom dus deze week geen geklets van mij over burn-out , maar een oefening waar je op alle levensgebieden voordeel en blijdschap kunt behalen! 

Heel veel succes (en plezier)! Bij vragen over burn-out: plan hier gerust een afspraak met me in!