Korter en beter werken tegen de golf aan burn-out

Vakbonden willen een kortere werkweek. Ze streven naar 32 uur en meer zeggenschap over het eigen werk of een vierdaagse werkweek invoeren van 30 uur. Dat moet het toenemend aantal psychosociale problemen bij werkende mensen verminderen, met name burn-out. Maar de werkgevers zien niets in een kortere werkweek ondanks dat het aantal mensen dat tegen een burn-out aanzit bijna verdubbelde van 11 naar 21 procent. Honderdduizenden mensen zitten er helemaal doorheen. Hoog tijd voor een nieuwe balans.

Betere balans, minder burn-out
Eerder onderzoek toonde aan dat de 30-urige werkweek groot draagvlak heeft bij werkenden. Zo denkt 60 procent dat ze daarmee gezond hun pensioenleeftijd kunnen halen, en dat het aantal mensen met een burn-out hierdoor vermindert. Ook leidt het volgens twee van elke drie ondervraagden tot een lager ziekteverzuim. En driekwart rekent op een betere werk-privébalans door een kortere werkweek. Zes op de tien wil de vrijkomende tijd vooral besteden aan mantelzorg en vrijwilligerswerk. En bijna de helft denkt zelfs productiever en efficiënter te werken in een kortere werkweek.

Personeelstekorten worden groter
Maar, zeggen de werkgevers, er zijn nu al grote tekorten aan personeel in onder meer de zorg. Die tekorten zouden door deze plannen alleen maar groter worden. Ook is het volgens de ondernemers maar de vraag of een 30-urige werkweek daadwerkelijk leidt tot minder burn-out. 

Een burn-out is zelden alleen het gevolg van werk, maar veel vaker van een combinatie van factoren. Een kortere werkweek afspreken voor iedereen is ook niet nodig. Nederland kent een lange historie van deeltijdwerken, waarover werkgever en werknemer prima samen afspraken kunnen maken.

Maar een kortere werkweek levert vele voordelen op. Diverse proeven bij bedrijven tonen aan dat mensen gelukkiger zijn, efficiënter en productiever. IJsland loopt hierin voorop. Het zou mooi zijn als Nederlandse bedrijven volgen. Ook de overheid zou het goede voorbeeld kunnen geven door de werkweek terug te schroeven.

De vakbonden willen vooral dat werknemers meer zeggenschap krijgen over werktijden. Dan kunnen ze werk en privé beter combineren. Minder uren werken is daar een middel toe.

Zelf vind ik deze initiatieven op zich een mooie gekleurde pleister maar niet een structurele oplossing. Als je namelijk de werkvloer niet stressvrij krijgt of het probleem van langdurig verzuim door burn-out niet serieus neemt, dan maakt het echt niet uit of mensen 30 uur of 40 uur werken. Die stress nemen ze dan namelijk mee naar huis en blijft het ziekteverzuim dus even hoog.

Wil je nou wel een goede structurele oplossing voor je MT dan kan ik je onze MT training adviseren waar je alle uitgelegd krijgt hoe je een goed werken burn-out beleid kunt implementeren. Wil je dat je personeel goed getraind wordt om werkstress tegen te gaan, dan kan ik je onze stresspreventie workshop adviseren! 

Wat je in ieder geval ook doet, negeer dit kostbare probleem niet! Contact met me opnemen mag altijd!