Burn-out en herstelwerkzaamheden: Tips voor werkgevers en werknemers

In deze nieuwsbrief willen we het belang van herstelwerkzaamheden bij burn-out bespreken. Burn-out is zoals je inmiddels wel weet een ernstige aandoening die wordt gekenmerkt door extreme vermoeidheid, desinteresse in werk en verminderde prestaties. Het kan leiden tot een verminderde kwaliteit van leven en een hoger risico op andere gezondheidsproblemen.

Het is daarom essentieel dat werknemers die lijden aan burn-out de nodige tijd en middelen krijgen om te herstellen. Hieronder staan enkele tips die kunnen helpen bij het herstelproces:

  1. Rust en ontspanning
   Werknemers moeten de tijd nemen om te ontspannen en tot rust te komen. Dit kan worden bereikt door middel van meditatie, yoga of andere ontspanningstechnieken.
  2. Aanpassingen aan het werk
   Werknemers moeten mogelijk aanpassingen aan hun werk doen om de symptomen van burn-out te verminderen. Dit kan onder meer het verminderen van werkdruk, vermindering van werktijden en veranderingen in taken omvatten.
  3. Ondersteuning van collega’s en werkgevers
   Werknemers hebben steun nodig van hun collega’s en werkgevers. Werkgevers moeten werknemers ondersteunen door middel van counseling, coaching of andere middelen en diens klachten serieus nemen om echter – zoals langdurig verzuim – te voorkomen.

Bovenstaand is maar een fractie van de dingen die je kunt doen als werkgever. Je kunt (en heel eerlijk moet) eigenlijk nog veel meer. Daar kunnen wij als burn-out deskundigen je bij helpen. Kijk daarom hier wat we voor je kunnen betekenen. 

Uiteraard heb ik niet alleen tips voor werkgevers, maar natuurlijk ook voor werknemers. Een heel handig lijstje welke ik zeker onder mijn personeel zou verspreiden als je slim bent 😊 

Tips voor werknemers:

Als je last hebt van burn-out, is het belangrijk om te werken aan je herstel en te zorgen voor je mentale en fysieke gezondheid. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen met betrekking tot je werk om te helpen bij het herstel van een burn-out:

 1. Neem een pauze
  Als je een burn-out hebt, kan het belangrijk zijn om een ​​pauze te nemen van je werk. Dit kan betekenen dat je verlof neemt, tijdelijk minder uren werkt of zelfs helemaal stopt met werken. Het kan eng zijn om deze stap te zetten, maar het kan wel een belangrijke stap zijn om te herstellen.
 2. Praat met je werkgever
  Als je besluit om te blijven werken, is het belangrijk om met je werkgever te praten over wat er aan de hand is. Leg uit hoe je je voelt en vraag om steun bij het maken van aanpassingen aan je werkschema of taken. Misschien kan je werkgever je tijdelijk minder uren laten werken, flexibele werktijden geven of je verantwoordelijkheden verminderen.
 3. Maak een realistisch plan
  Als je weer aan het werk gaat, maak dan een realistisch plan dat rekening houdt met je gezondheid en energieniveau. Stel prioriteiten en werk aan de taken die het belangrijkst zijn. Probeer ook realistische doelen te stellen, zodat je je niet overweldigd voelt.
 4. Zorg voor een gezonde werkomgeving
  Probeer ervoor te zorgen dat je werkomgeving zo gezond mogelijk is. Dit kan betekenen dat je om hulp vraagt bij het aanpakken van stressvolle situaties of het verlagen van werkdruk. Probeer ook een gezonde werk-privébalans te vinden, zodat je voldoende tijd hebt om te rusten en te herstellen.
 5. Werk aan zelfzorg
  Tenslotte is het belangrijk om aan zelfzorg te werken. Dit kan betekenen dat je tijd maakt voor ontspanning, meditatie of andere stress verlagende activiteiten. Zorg ook voor voldoende slaap en beweging, en eet gezond. Al deze stappen kunnen helpen bij het herstellen van een burn-out en het voorkomen van een terugval.

Uiteraard hebben wij ook voor werknemers een goede stresspreventie workshop (klik hier) en zelfs een hele goede oplossing op individueel niveau (klik hier) ter voorkoming van een burn-out. 

Mocht je gewoon een keer met ons willen kletsen of verdere info nodig hebben, je mag altijd contact met ons opnemen.