5 tips voor jou en je personeel om goed door de zomer te komen

Naast dat Corona zorgt voor de nodige uitdagingen zowel op zakelijk als privé vlak hebben we voor Nederlandse begrippen al een behoorlijk aantal heerlijk, warme dagen achter de rug, hoe fijn is dat! Zouden de zon en het aantal lichturen ons gelukkiger laten voelen? Ontspannen we meer vanwege het mooie weer dat ons uitnodigt om naar buiten te gaan in plaats van over te werken? Neemt de werkdruk simpelweg af tussen juni en september?

Voor veel van onze klanten is de zomerperiode vrij rustig. Bepaalde werkzaamheden liggen (deels) stil en de één na de ander gaat op vakantie. Ook merken we normaal gesproken dat het aantal ziekmeldingen door stress en burn-out in deze maanden altijd iets lager dan gemiddeld ligt. 

Juist nu door Corona is er een toename van de hoeveelheid burn-outs omdat Corona voor stress zorgt, met name onder millenials. Millenials willen graag alles uit het leven halen, het sociale leven lag stil, waardoor er meer sprake was van stress en ook thuiswerken zorgt voor meer spanning. 

Toch blijven er ook genoeg organisaties over waarin de boel door moet draaien, altijd. 

Bijvoorbeeld omdat je met mensen te maken hebt die om zorg vragen of een A-speler bent op de markt. In zo’n geval kan vakantie opnemen (ook al heb je het nog zo hard nodig) in het hoogseizoen lastig zijn. Niet alleen omdat het complete team broodnodig is, maar ook omdat de werkdruk voor de thuisblijvers alleen maar stijgt. Herkenbaar?  

Daarom is preventie ook zo belangrijk. Daar weten we alles van! Jij wilt natuurlijk niet dat je medewerkers uitvallen, daarom adviseren wij niet voor niets ons succesvolle preventieprogramma:
De Burnout Battle

Mocht jij medewerkers hebben waarvan je denkt zij momenteel (lichte) stress klachten ervaren of angst hebben vanwege Corona, vraag dan een offerte bij ons aan via info@byebyeburnout.nl 

Wat de reden ook mag zijn; zorg goed voor jezelf en jouw medewerkers!

Uiteraard weten we dat je met dit ene mailtje niet meteen je hele preventiebeleid voor elkaar hebt. Wel kunnen we jou en jullie mensen deze zomer een handje op weg helpen door een aantal handige tips mee te geven. 

Tips voor thuisblijvers

1. Organiseer het werk onderling

Je weet van de meeste medewerkers allang wanneer ze op vakantie gaan. Schuif het maken van een aangepaste, duidelijke personeelsplanning niet onnodig vooruit. Hoe eerder jouw mensen weten wat hen te wachten staat, hoe beter ze zich daar mentaal en praktisch op voor kunnen bereiden. Dat scheelt een hoop stress; niet alleen voor hen, maar daarmee ook voor jou.

2. Toon betrokkenheid en geef ruimte

Vraag je medewerkers waar ze behoefte aan hebben in deze periode. Denk aan het (samen) prioriteren van belangrijke taken en taken die bijvoorbeeld over de vakantie heen kunnen worden getild. Vraag ook wat ze nodig hebben om ontspannen op vakantie te kunnen gaan. Misschien is dat wel een dag eerder vrij of het uitbesteden van bepaalde taken. Zorg echter dat je niet al het werk naar jezelf toe trekt.   

3. Zorg voor een gezond thuis-kom-beleid

Hoe zou het zijn als medewerkers in jouw bedrijf structureel minder stress ervaren en in het ideale geval geen vakantie meer nódig hebben om bij te komen? Dan is uitgerust op vakantie gaan en enthousiast weer aan de bak gaan geen uitzondering meer. Klinkt bijna te mooi om waar te zijn, toch? 

Structureel werken aan preventie van stress en burn-out op de werkvloer kan veel waard zijn. Onze Burnout Battle en onze MT Training is al bij veel klanten succesvol gebleken.

Tips voor vakantiegangers

1. Ga uitgerust op vakantie

Veel mensen rijden na de laatste werkweek voor hun vakantie meteen de volgende dag door naar hun vakantiebestemming. Vaak is die week de meest stressvolle van het jaar, want behalve het nog op het nippertje afronden of overdragen van werkzaamheden, moet ook het huis aan kant zijn en alle koffers al ingepakt klaar staan. Stress. Niet doen dus. Neem liever een dag extra vrij voor vertrek, zodat je enigszins uitgerust op reis gaat en op je gemak nog de laatste dingen in kunt pakken.   

2. Gun jezelf de tijd om te acclimatiseren

Van een druk werkzaam leven waarin je altijd maar door moet, naar dat van ‘niets hoeft en alles mag’ kan een behoorlijke omschakeling zijn. Je lichaam en geest zullen misschien niet van de één op de andere dag volledig ontspannen zijn. Je kunt je zelfs wat onrustig voelen of last van hoofdpijn hebben. Geef jezelf de ruimte, want hoe harder je ertegen vecht, hoe langer het duurt voordat je van je vakantie kunt genieten.

Vorig jaar is het managementboek Bye Bye Burnout, uitval op de werkvloer voorkomen en aanpakken van mij uitgekomen en deze kan ik van harte aanbevelen als leestip voor tijdens de vakantie dagen. Zo verschijn je uitgerust en met gedegen kennis over stress & burnout, het herkennen, voorkomen en aanpakken ervan, terug op je werkplek.