Wat doet dat hysterische mens nou in de burn-out wereld?

Nou, dat zal ik je vertellen wat ik in die burn-out wereld doe: Ik trek op mijn eigen succesvolle manier mensen uit een burn-out en ik help bedrijven om hun shit op orde te krijgen, zodat er geen nieuwe gevallen van burn-out meer ontstaan. En dat doe ik inderdaad met humor en af en toe een beetje hysterie. Ik ben dan ook niet een burn-out adviseur voor iedereen.

Maar… burn-out en stressklachten zijn wel een serieus kostbaar probleem. Dat wil niet zeggen dat we niet af en toe kunnen lachen of een grap & een grol kunnen uithalen. Soms kan het ook zo zijn dat een nieuwe situatie als bedreigend gezien wordt. Dus als ik een bedrijf binnenstap om de boel flink te veranderen dan kunnen mensen mij als bedreigend zien, maar door mijn jolige insteek en mijn grapjes krijg ik de spanning vaak wel omlaag. Humor zorgt ervoor dat mensen meer ontvankelijk zijn voor kritiek of feedback.

Naast dat je humor kan inzetten tijdens gesprekken, is humor ontzettend belangrijk op de werkvloer en voor de werkcultuur. Wanneer je nieuwe mensen aanneemt, zoek dan iemand uit met humor, dat kan de hele boel ontspannen. En voor mensen met langdurige stress of burn-out is lachen eigenlijk een soort orgasme. Het is een kort moment waarin je even kan vergeten wat er aan de hand is en gewoon even ontspant. En dat is belangrijk! HEEL belangrijk zelfs.

Ik geef je 7 redenen waarom dit zo is:

1) Humor zorgt voor dopamine en dat maakt endorfine aan.
En laten dit nou net twee stofjes zijn waar jij blij van wordt! Je krijgt een goed gevoel en het neemt zelfs pijn weg.

2) Humor neemt stress weg!
Ook stress verdwijnt even als sneeuw voor de zon. Je kunt even de dagelijks problemen vergeten.

3) Humor relativeert de boel.
Iedereen loopt op zijn tenen en voelt de deadlines en we denken ook vaak dat het anderen wel makkelijk afgaat. Dat is natuurlijk niet zo. Maak een goeie grap hierover en er zal weer opluchting zijn.

4) Humor zorgt voor inzicht.
Als je met een team werkt, kan je wel eens op een heel verkeerd spoor zitten. Als je vanaf een afstandje kijkt en dit ziet, maak dan een leuke opmerking en krijg d.m.v. die humor je hele team weer op ‘t goeie spoor. ‘Ja! Inderdaad, zo doen wij dat.… wat stom!’

5) Humor verbindt.
Juist op dit vlak kun je elkaar vinden en ontzettend goed verbinden met elkaar. Dus weet je en goeie grap of leuk verhaal. Neem de tijd om dit even te delen.

6) Humor is het perfecte glijmiddel.
Ja! Echt waar. Een van de grootste problemen van bedrijven is een gesloten werkcultuur. Het voelt niet veilig en er heerst geen openheid om hierover te praten. Humor is dan een perfecte manier om dingen bespreekbaar te krijgen en zorgt ervoor dat mensen meer zichzelf zijn. Het zorgt er dus voor dat alles gladjes verloopt.

7) Humor zorgt ook troost.
D.mv. zelfspot kan het zo zijn dat je aan andere mensen het inzicht geeft: we zijn allemaal mensen. We vallen, we falen, maar we staan weer op!

Humor is dus heel belangrijk!

Zoals ik hierboven uitleg doe ik bewust veel dingen met humor en hysterie. En naast dat dat gewoon in mijn persoonlijkheid zit, zit er ook nog voordelen aan deze werkwijze. Dus als je je weer eens afvraagt hoe dit hysterische mens in de burn-out wereld terecht is gekomen? Bedenk dan dat ik echt wel weet wat ik doe!

Hou jij van een beetje grappen op zijn tijd of vind je dat de werkplaats geen speeltuin is?