Stresspreventie: Cursus Mentaal Dieet toepassen op de werkvloer.

Hoe gaat het deze week met je? Nog steeds lekker koud in Nederland. Volgende week ben ik weer thuis en ik beloof de zon mee te nemen.

Deze week wil ik het met je hebben over een mentaal dieet wat volgens Psycholoog Meg Arroll een nieuwe aanpak kan zijn voor het kalmeren van het brein en de balans weer terug brengt in gestreste mensen. En gestreste mensen zijn weer vatbaar voor burn-out dus het cirkeltje is weer rond!

Volgende week krijg je weer een nieuwsbrief speciaal gericht op jou, de werkgever. Maar deze informatie vond ik dermate waardevol voor jou EN je werknemers. Misschien kun je het wel op de werkvloer gaan toepassen. Het creëert sowieso een stuk teambuilding en verbondenheid en dat is zeker niet onbelangrijk!

Ik ben het momenteel hier in Australië aan het leren, en ik moet zeggen: het begint zeker zijn vruchten af te werpen! Ik was in het begin wel sceptisch hoor.

Uit het grootste onderzoek over rust wat er ooit heeft plaatsgevonden is gebleken dat 68% van de geïnterviewden meer rust in zijn/haar leven wil. Maar, teveel rust is ook weer niet goed. Dat is eigenlijk net zo slecht voor het lichaam dan te weinig rust (het is ook nooit goed). We dienen onze hersens namelijk te stimuleren om zo goed mogelijk te functioneren. Gezondheidsproblemen (fysiek en mentaal) kun je ondervinden als je teveel of te weinig input krijgt. En dat wil natuurlijk niemand!

Wat ideaal zou zijn is om een balans te vinden waar je de negatieve “mind calorieën” kwijtraakt waar je uitgeput van raakt en die vervangt voor de energie gevende “mind calorieën”. De negatieve creëren namelijk dat we gaan piekeren, ons gaan vervelen of in het ergste geval een paniekaanval krijgen. Overigens, een paniekaanval is zeer heftig voor geest en lichaam en komt veelvuldig voor in het geval van burn-out. Iets om rekening mee te houden als je werknemer kampt met burn-out.

Terugkomend op het mentale dieet. Het werkt heel simpel: 5 dagen van de week zorg je voor genoeg positieve “mind calorieën” om door je dagelijkse gang van zaken te komen waarbij je wel focust op de positieve dingen. De negatieve “mind calorieën” die probeer je op een actieve manier om te buigen tot iets positiefs. Dat is moeilijk en dat vergt training. Op de 5 dagen focus je je op leuke dingen waar je energie van krijgt en je positieve levensinstelling. Op de overige 2 dagen focus je je op wat meer diepgang en voldoening. Dit klinkt allemaal zweverig en vaag, maar ik zal het hieronder met voorbeelden uitleggen.

Maandag:
Ga sporten, bijvoorbeeld tennis: bij iedere negatieve gedachte die in je opkomt, speel je de bal terug en maak je van de negatieve gedachte positieve gedachtes terwijl de bal over het net gaat. Op een gegeven moment nemen de negatieve gedachtes af en wordt je gedachtepatroon positiever.

Dinsdag:
Dinsdag blijkt de treurigste dag van de week te zijn volgens de Londen School of Economics. Daarom zou vandaag een perfecte dag kunnen zijn voor een “dagdroom”. Ja, snap dat je denkt: staat dat er nou echt? Dagdromen is erg gezond en creëert in je brein een positieve flow. Deze aanpak leert je brein om enthousiast te worden van dingen die je misschien in de toekomst gaat doen. Dit creëert weer een gevoel van geluk en positiviteit.

Woensdag:
Vandaag staat in het teken van nostalgie. Doe iets waar je vroeger blij van werd. Bowlen en midgetgolf zijn dingen waar ik vroeger zelf blij van werd tijdens alle kinderfeestjes die ik heb gehad, maar ik heb al zeker 25 jaar niet meer gemidgetgolft. Zeker iets wat ik binnenkort dus weer een keer ga doen. Als je trouwens mee wil, bij deze ben je van harte welkom!

Donderdag:
Vandaag staat er op het menu dat je een foto gaat maken (geen selfie) van iets wat je iedere dag ziet en blij van wordt. Misschien je lievelingsbeker of favoriete uitzicht. Omdat dit iets is waar je iedere dag blij van wordt, is het belangrijk om dat vast te leggen en er goed naar te kijken. Als je namelijk volledig gefocust bent op dit moois, dan kun je tegelijkertijd niet in het negatieve zijn.

Vrijdag:
Als je perfect wil zijn, is het vrij heftig leven. Hierdoor creëren we veel negatieve mind calorieën. Maar, we zijn allemaal verre van perfect en dat is juist goed! Zodra we dat idee van perfectie dus laten varen zul je het leven gemakkelijker vinden. Dus vandaag: vier je imperfectie. Niet alleen die van jezelf, maar ook die van je omgeving. Je zou bijvoorbeeld een vriend kunnen bellen waar je altijd je “good face” aan hebt staan en hem gewoon eerlijk zeggen dat het bij jou ook niet altijd “all good” is en dat je er soms ook geen snars van snapt.

Zaterdag (mentaal dieet dag 1):
Pas een paar eerder geleerde technieken toe van deze week en probeer ook iets met meer diepgang. Het idee is namelijk dat je gedachtes positief blijven en we dingen doen waar we onszelf positief in verliezen. Dan heb je het gevoel van flow en het geeft energie.

Zondag (mentaal dieet dag 2):
Doe vandaag iets wat je eng vindt of iets uit je comfort-zone. Dit kan iets kleins zijn zoals eten waarvan je denkt dat je het niet lust of iets groots zoals parachutespringen. Ik heb ervoor gekozen om een trailwalk in Noosa te doen waar het stikt van de gevaarlijke slangen. Als je iets engs doet is je verstand non-stop met de taak bezig en niet bij negatieve gedachtes die je wellicht anders wel had. Als je uiteindelijk de actie hebt uitgevoerd, besef je dat je nooit te oud bent om te leren en dat is een geweldige combinatie met het wegebben van de negatieve gedachtes!

Overigens, de mentale dieet dagen hoeven niet achter elkaar plaats te vinden. Het is het consistent toepassen van de technieken die belangrijk zijn. Hierdoor kunnen we makkelijker onze gedachtes tot rust brengen en dit verhoogt onze persoonlijke mentale gezondheid.

Succes en heel veel plezier!