Gezondheid op de werkvloer

Er zijn meerdere factoren die bepalend zijn voor de gezondheid van een bedrijf. Persoonlijk ben ik van mening dat de medewerkers hierin een hele belangrijke factor spelen.  Gaan ze met plezier naar het werk? Zorgen ze goed voor zichzelf? Zorgen ze goed voor elkaar en je klanten? Als medewerkers bijvoorbeeld al zuchtend de dag beginnen en ze doen 3x zo lang over een taak dan normaliter, dan moet er even een belletje gaan rinkelen bij je. Zeker als bij iedere griep golf diezelfde medewerkers ziek zijn.

Zelf worden wij continu geconfronteerd met werknemers die uitgevallen zijn door een burn-out of dreigen uit te vallen. Lijkt mij logisch, want dat is het hele idee achter Bye Bye Burnout..
Deze medewerkers functioneren dus niet meer optimaal. Medewerkers (en waarschijnlijk jijzelf wellicht ook wel) zijn mede door de technologische vooruitgang luier geworden. Als voorbeeld: hoe vaak sta je nog op om het tv kanaal te veranderen? Daar is die handige zapper toch voor? Ga je weleens op de fiets naar je werk? Neem je de trap of pak je de lift? Kook je gezonde verse maaltijden of is het toch vaak kant-en-klaar, bezorgdiensten of afhaal? Dit zijn zomaar wat voorbeelden, maar die hebben wel als gevolg dat we minder bewegen en minder gezond leven.

Wat ik ook vaak tegenkom is de maatschappelijke druk. We willen tegenwoordig allemaal een vette baan, een mooi huis, een dikke wagen en natuurlijk een topvakantie met je leuke gezin. Dit alles moet via social media gedeeld worden, want het is toch tof om iedereen te laten weten wat voor leuk leven je hebt? Maar, is dit gezond? Volgens mij weten we allebei wel dat dit niet het geval is. En eerlijkheidshalve: zelf ben ik ook op alle social media kanalen te vinden en deze nieuwsbrief is geschreven op de luchthaven van Auckland vlak voor het boarden richting Brisbane. En ja, ook ik zal straks een update delen van mijn toffe leven. Maar, als het continu van alles delen ook echt als “moeten” gaat voelen, dan komt er stress bij kijken. Dit kan gezondheidsproblemen opleveren en zelfs resulteren in een burn-out.

Een mentale balans in combinatie met gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging is niet voor iedereen zo makkelijk te realiseren, maar het is zeker haalbaal. We weten namelijk allemaal dat het ontzettend belangrijk is, maar de uitvoering is “op zijn zachtst gezegd” nog een hele kluif. Dit blijkt ook uit de cijfers en de toenemende verzuimkosten vanwege langdurig ziekteverzuim. Een burn-out kost bijvoorbeeld alleen al 120.000: https://www.byebyeburnout.nl/burn-out-kost-120-000-euro/ 

Gezond leven is voor mij soms ook een uitdaging hoor. Als je een sterk groeiend bedrijf aan het leiden bent in een vakgebied waar gezondheid het paradepaardje is, dan kan ik je vertellen dat “lekker uitgebreid koken” niet altijd de standaard is. Ik heb het bewust even tussen aanhalingstekens gezet, maar dit heeft er meer mee te maken dat ik dus überhaupt niet kook. Ik ervaar het als een vreselijke energie slurpende taak en ik prijs me gelukkig met een echtgenoot die het als ontspannend ziet. Nou, afschuiven die boel en geef die man de keuken!

Helaas is het tegenwoordig wel zo dat de gemiddelde Nederlander steeds ongezonder i.p.v. gezonder aan het worden is. Grote kans dat dit bij jouw bedrijf dus ook aan de orde is. Uiteraard is iedereen verantwoordelijk voor zijn eigen gezondheid, maar jij kunt hier wel degelijk een grote rol in spelen. Al is het maar vanwege het feit dat gezonde medewerkers:

  • Minder vaak ziek zijn met het bijkomende voordeel dat de ziektekosten dus dalen
  • Plezier hebben in hun werk en er energie uit halen
  • Een stuk klantgerichter ingesteld zijn
  • Beter presteren en dit creëert een gelukkigere levenshouding
  • De regie m.b.t. hun eigen ontwikkeling en toekomst in eigen hand nemen
  • Flexibeler zijn

Gevolg van dit mooie rijtje is dat jij minder kopzorgen hebt en meer tevreden klanten! Wil jij een gezond bedrijf en lijkt het je nuttig om hier met je medewerkers eens een workshop in te volgen, neem dan contact met me op. Wij bieden meerdere workshops https://www.byebyeburnout.nl/workshop . Uiteraard mag je me gewoon een mailtje sturen als je op een andere manier iets wil doen aan de gezondheid binnen je bedrijf. Always happy to help!