Liever schrijven dan digitale communicatie: Gratis tips voor een betere nachtrust!

Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat regelmatig of dagelijks schrijven (niet op tablet, telefoon of laptop, maar met pen en papier) bij kan dragen aan een betere nachtrust. Maar hoe zou je dat dan aan kunnen pakken als jij (eindelijk) ook graag beter wil slapen? 

Tegenwoordig zijn we enorm afhankelijk van onze apparaten, zoals smartphones/-watches, laptops en iPad. Notities maken we dan ook vaak digitaal, waar we dit voorheen nog met pen en papier deden. Gelukkig hebben we op school geleerd om te schrijven, maar veel mensen gebruiken deze vaardigheid niet eens meer dagelijks. Toch is uit meerdere onderzoeken gebleken dat schrijven heel goed voor je is. Vooral voor je brein… 

Er zijn meer voordelen uit die onderzoeken naar voren gekomen die te maken hebben met de fysieke en mentale gesteldheid. Zo verlaagt het je bloeddruk, verbetert het je immuunsysteem, verbetert de lever- en longfunctie en je werkgeheugen. Mijn huis-, tuin-, en keukenlogica zegt dat dit ook effect zou kunnen hebben op jouw slaapkwaliteit.

Dit zijn de zes voordelen van schrijven:

  • Verminderen van stress

Absoluut de allerbelangrijkste reden! Schrijven kan kalmerend werken. Door dingen over onszelf te schrijven kan dit inzichten geven en therapeutisch werken. Het is een goede methode om jouw leven onder de loep te nemen, te reflecteren en zo kun je ervoor zorgen dat je weet wat je wilt.

  • Je verbetert jouw leervermogen

Het maken van notities is een van de beste manieren om nieuwe kennis goed op te nemen. De kennis die je opschrijft, wordt door de hersenen gezien als prioriteit. Het schrijven vergt een goede focus waardoor je deze informatie beter zult onthouden.

  • Je zult efficiënter werken

Wanneer je op jouw laptop of telefoon aantekeningen maakt, zul je sneller afgeleid worden door social media, nieuws of berichtjes van mensen. Als je deze apparaten weglegt en begint met het schrijven met pen, merk je dat je efficiënter bezig zult zijn. De afleiding neemt af en jouw productiviteit neemt toe.

  • Je traint jouw hersenhelften en stimuleert ze

De hersenen worden veel meer gestimuleerd wanneer je schrijft, ten opzichte van typen. Het is immers een spier die ook getraind moet worden. Als je eens met jouw andere hand schrijft, of je schrijft op een andere manier dan gewoonlijk (cursief of blokletters), dan geef je jouw brein een boost. Je traint jouw motoriek hierbij.

  • Het boost jouw geheugen

We bewaren veel beter informatie door het maken van notities. Je maakt sneller aantekeningen met een laptop, maar toch onthoud je informatie stukken beter als je deze nogmaals hebt opgeschreven. Uiteraard is het belangrijk om te herhalen, dan blijft het langer in jouw geheugen.

  • Je blijft scherp

Schrijfoefeningen zijn ideaal voor als je scherp wilt blijven. Het traint de hersenen en het ophalen van herinneringen gaat gemakkelijker.

Kortom, zoveel voordelen, je zou bijna de apparaten de deur uitgooien. Een telefoon heb je altijd bij de hand en typen gaat nou eenmaal een stuk sneller. Maar probeer toch dagelijks wat te schrijven om jouw brein en motoriek fit te houden. Plan een paar keer per week dat je wat zaken uit jouw leven opschrijft. 

3 schrijfmethodes die je helpen beter te slapen

Hieronder nog drie tips die je helpen beter te slapen:

  • Schrijf je hoofd leeg tot het op is

Heel vaak start de nacht al met slecht in slaap kunnen komen. Hier is al heel veel onderzoek naar gedaan: van de kleur en sfeer in je slaapkamer, de stand van de maan tot aan het blauwe licht dat uit je apparaten komt. Maar het kan ook zijn dat het gewoon met piekeren te maken heeft. Jij wil wel slapen, maar jouw brein heeft het gewoon nog hartstikke druk!
Pak als je klaar bent voor de nacht en in bed gaat liggen pen en papier (koop een mooi notitieboek voor naast je bed) en schrijf op wat er allemaal door je hoofd gaat. Al die gedachten… Helpt het niet de eerste keer meteen, blijf dit dan toch doen.

  • Draai alles naar het positieve

Loop op papier de hele dag na, van opstaan tot het moment dat je in bed ligt. En dan draai je alles naar het positieve. Je maakt een nieuwe versie van je dag zoals die was, maar dan een fantastische versie waarbij alles is gelopen precies zoals je dat wilde. Van gesprekken die je voerde tot toch heerlijk te hebben gesport, gezond te hebben gegeten, enzovoorts.

  • Waar ben je dankbaar voor?

Je leest het niet voor niets overal en ook het effect van dit dankbaarheid schrijven is wetenschappelijk onderzocht. Testen met verschillende groepen wezen uit dat het dankbaarheid schrijven over het algemeen je welzijn verhoogd. Met welzijn wordt bedoeld dat het lichamelijk, geestelijk en sociaal goed gaat. Door je gedachtenmolen te focussen op alles waar je dankbaar voor bent, ga je jezelf ook beter voelen. We zijn zo gewend om aandacht te geven aan alles wat niet goed is en daar vooral de focus op te leggen dat dat (onbewust) iets doet met je state of mind. Schrijf in de avond voor je gaat slapen op waar je dus dankbaar voor bent.

Extra tip voor als je in de nacht wakker wordt
Word je in de nacht wakker en kun je niet meer slapen omdat je brein weer heerlijk actief is? Ga eruit, pak een kop slaapthee of warme melk, pak pen en papier en ga schrijven. Wanneer je melk of thee op is en je papieren zijn vol, zul je zien dat je de slaap weer opnieuw kunt pakken.

N.B. Ik heb slaapapneu, wat dan?
Wanneer je merkt dat je slecht slaapt, dan kan dat natuurlijk ook andere oorzaken hebben, dat vooropgesteld. Slaapapneu bijvoorbeeld. Daar schrijf je niet tegenop. En zo zullen er ook echt wel andere aanwijsbare oorzaken kunnen zijn. Is dat bij jou aan de hand, dan zal dit artikel niet het slecht slapen oplossen. Ik raad je sowieso aan om als je al langere tijd slecht slaapt, contact op te nemen met je huisarts. Maar ik raad je ook aan om door te lezen, want de oefening die ik je geef zijn sowieso gewoon fijn om te doen …

Ik kan niet anders zeggen dat het volgende: probeer dit uit. En niet 1 keer of 3 keer, maar het liefst een halfjaar, elke avond als je dat inkruipt. Hou dit vol. En vertel me daarna zeker hoe het gaat.