Helpt een daglichtlamp bij een burn-out?

By 4 December 2016#Burnout, #Vitaliteit

Wellicht heb je er ooit weleens iets over gehoord, maar er zijn sinds een paar jaar “daglichtlampen” op de markt verkrijgbaar. Met name mensen die last hebben van depressieve klachten doordat de zon minder gaat schijnen lopen kans op een winterdepressie. In feite komt dit door de fysiologische gevolgen van minder blootstelling aan natuurlijk licht. Speciaal voor deze groep mensen is de daglichtlamp ontwikkeld: “Een simpele maar effectieve oplossing voor een probleem zo complex als depressie”.

De wetenschap achter de daglichtlamp
De aanmaak van serotonine en melatonine wordt beïnvloed door het licht. Deze twee neurotransmitters hebben op hun beurt invloed op het gevoel van welzijn en de biologische klok. De biologische klok geeft ook aan wanneer je bijvoorbeeld moe wordt en naar bed zou moeten gaan. Tevens heeft de biologische klok invloed op je staat van zijn, bijvoorbeeld of je een ochtend- of avondmens bent.

Wat doet een daglichtlamp?
Een daglichtlamp bootst het soort licht na dat serotonine- en melatonine aanmaakt, en met als positief gevolg dat hierdoor het humeur kan oppeppen. De positieve effecten van lichttherapie zijn wetenschappelijk bewezen door middel van divers klinisch onderzoek.

Welke daglichtlamp kan ik gebruiken?
Wij bevelen de Litebook Advantage aan maar iedere daglichtlamp van een gerenommeerd merk voldoet.
Wat zijn nou de voordelen van deze specifieke daglichtlamp?

  • het gebruik van medische LEDs (Licht Emitterende Dioden);
  • het licht is van de meest effectieve golflengte voor de aanmaak van serotonine en melatonine;
  • het licht is niet schadelijk voor de ogen;
  • het heeft geen Uv-licht en de lamp is getest en aanbevolen door de Consumentenbond;
  • Met de Litebook Advantage is een dagelijkse sessie van 15 minuten voor de meeste cliënten al voldoende.

Bevelen wij de daglichtlamp aan voor mensen met een burn-out?
Nee, dat doen wij niet voor burn-out klachten. Daar adviseren wij een multidisciplinaire oplossing in de vorm van bijvoorbeeld 1 van onze eigen trajecten. Wij staan wel achter de lamp als er cliënten zijn met een winterdepressie, maar de praktijk wijst uit dat die groep mensen niet bij ons komt. Wij staan ook achter de onderzoeken over de voordelen van de daglichtlamp, maar nogmaals vinden wij de daglichtlamp geen effectieve oplossing voor een burn-out, hooguit als extra tool om minder depressieve buien te krijgen als men gevoelig is voor een winterdepressie.