Stress?? Alsof een een coach nodig is! Of toch wel??

Een coach helpt je om dichter bij jezelf te komen. Heb je het gevoel dat er iets niet helemaal klopt in je leven? Voel je je opgebrand en haal je nog weinig voldoening uit de dingen die je doet? Wil je iets anders, maar weet je niet wat? Een coach van Bye Bye Burnout helpt je graag.

Een coach biedt hulp om contact te maken met en te vertrouwen op je eigen gevoel. Een coach van Bye Bye Burnout is met name gespecialiseerd in werkstress en energie management en kan je goed begeleiden met allerlei vraagstukken waardoor je vol energie en kunt leven en je niet opbrand en je op tijd je grenzen kunt aangeven. Een coach leert je vaardigheden en biedt je handvatten waardoor je meer zelfvertrouwen krijgt; je kunt daardoor vaak meer aan. Soms kijk je samen hoe je meer veerkracht kunt ontwikkelen en scherp te krijgen hoe je verder wilt. 

Met welke vragen kun je bij een coach terecht?
Met je coach ga je op zoek naar antwoord op vragen die je hebt. Bijvoorbeeld:

  • Carrière: Word ik nog blij van m’n werk? Of past een andere baan beter?
  • Welzijn: Hoe komt het dat ik niet lekker in m’n vel zit?
  • Balans: Hoe vind ik een fijne balans in het leven?
  • Ontwikkeling: Ik wil iets anders in het leven, maar wat dan precies? Waar liggen mijn talenten?
  • Bewustwording: Hoe leer ik van mijn valkuilen of vastgeroeste patronen?

Soms heb je nog niet echt een vraag in je hoofd, maar is het vooral een gevoel waarmee je zit. Bijvoorbeeld dat je vastloopt, of dat je meer uit je leven wilt halen. Dat ga je samen met je coach onderzoeken.

Waar helpt een coach je me?
Coaching helpt je dichter bij je gevoel te komen, om blokkades die er zijn te duiden en ze zo weg te nemen. Ook kan coaching je trainen om flexibeler om te gaan met rotsvaste overtuigingen die je in de weg zitten bij het maken van keuzes in je leven. Samen met je coach breng je in kaart wat jouw belangrijkste grenzen zijn en waar je juist energie van krijgt. En hoe je meer daarnaar kunt leven.

Hoe vind je een coach die bij je past?
Er zijn veel burn-out coaches in Nederland. Ze gebruiken verschillende methoden om je verder te helpen vaardigheden te ontwikkelen. Hoe vind je er één die past bij wat jij wilt en nodig hebt? Iemand met wie je ook nog een goede klik hebt? Het helpt om vooraf na te denken over wat je wilt en alvast te bekijken welke coaches er zijn en wat hun aanpak is.

Kies een betrouwbare coach
Coach is een beroep dat niet beschermd is: iedereen mag zich zo noemen. Om een betrouwbare coach te vinden, kun je er bijvoorbeeld op letten of iemand is aangesloten bij een beroepsvereniging. Je weet dan dat zij/hij voldoet aan de strenge kwaliteitseisen voor opleiding en bijscholing. Maar er zijn behoorlijk wat keurmerken. Hoe weet je wat goed is? Bij Bye Bye Burnout zijn alle coaches aangesloten bij de NOLOC en/of de NOLOC. Dit is voor ons een vereiste, dus onze coaches zijn – zeker na de strenge screening die ze krijgen alvorens ze voor mij/Bye Bye Burnout mogen werken – betrouwbaar.

Kies een coach met wie je een klik hebt
Een coach helpt je vaak bij grote levensvragen. Je vertelt persoonlijke dingen over jezelf. Het is dus belangrijk dat je iemand vindt met wie je een goede klik hebt. Het is zonde van je tijd en geld als je er tijdens het traject achter komt dat je je niet helemaal op je gemak bij iemand voelt. Wees dus kritisch voordat je een coach uitzoekt. Bel eerst eens met een coach voordat je je keuze maakt en ervaar of de klik er is. Bij Bye Bye Burnout bieden wij standaard deze mogelijkheid, juist omdat het succes staat en valt met de match tussen jou en je coach. 

Zoek een coach met een werkwijze die je aanspreekt
Life coaches hebben verschillende werkwijzen om je verder te helpen. Sommigen zijn wat meer gericht op het doorbreken van standaard gedachtepatronen, anderen focussen meer op lichamelijke oefeningen en wandelen om makkelijker bij je gevoel te komen. Misschien dat je zelf al een idee hebt over wat je prettig vindt. Je kunt ook aan de coach vragen wat zijn of haar werkwijze is. Dan weet je of dat past bij jou.

Wat kost een coach?
Hoeveel een life coach kost, hangt af van wat je wilt bereiken en hoeveel sessies je daarvoor nodig hebt. En van het tarief dat jouw coach hanteert. Soms vergoedt je werkgever de coaching. Je hoeft dan niet zelf te betalen.

Hoeveel sessies heb je nodig?
Hoeveel gesprekken je nodig hebt, hangt af van de vraag of vragen die je hebt. Soms heb je één duidelijke vraag (Hoe ga ik beter om met werkdruk?), soms is je vraag wat groter (Hoe herstel ik van deze burn-out?). Je vraag of doel bepaalt hoeveel sessies je nodig hebt.

Wat zijn tarieven van een coach?
Wat een coach per uur vraagt, kan erg verschillen. Het hangt af van ervaring, opleiding en specialisatie van een coach. Tarieven variëren van € 50,- tot € 400,- of soms nog meer. Maar gemiddeld zijn dit de kosten van coaching:

Betaal je zelf? Dan kost een burn-outcoach tussen de € 80,- en € 120,- per uur.
Betaalt je baas? Dan is het vaak duurder: € 120,- à € 180,- per uur.

Burn-out coaching via je werkgever
in alle situaties van Bye Bye Burnout betaalt je werkgever de burn-out coaching voor je. Bijvoorbeeld omdat:

  • Coaching je helpt om je werk beter te doen
  • Er op je werk ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling

Voor jou is het dan gratis. Of je betaalt maar een klein deel.

Maak heldere afspraken over wat je baas betaalt (alles of een deel) en wie, of hoe je een coach zoekt. Het kan zijn dat jouw baas al werkt met ons. De HR-afdeling kan jou koppelen aan ons. Misschien kies je liever zelf een coach. Kies dan uit één van de coaches van Bye Bye Burnout. 

Hoe gaat een kennismakingsgesprek?
Stap 1: Voordat je begint met coaching heb je meestal een eerste gesprek om kennis te maken. Dat is bij Bye Bye Burnout helemaal gratis, bij élke coach. Je kunt dan kijken of je een klik hebt met je coach. Dat is belangrijk, want je gaat een coach veel over jezelf vertellen. Dan is het fijn als je je coach vertrouwt.

Voel je geen klik? Dan kun je dat aangeven. Wij matchen je dan met een andere coach.

Stap 2: Tijdens het gesprek kun je aangeven welke doelen je wilt bereiken. Soms is je vraag heel duidelijk, soms weet je het nog niet precies. De coach luistert naar wat je zegt en vraagt waar nodig door. Daarmee ga je eerst aan de slag. 

Tip: Het kan zijn dat de vraag of het doel dat je bij de kennismaking had tijdens het traject verandert. Soms ligt er achter die vraag eigenlijk iets heel anders waaraan je wilt werken, of ontdek je een andere vraag die je eigenlijk belangrijker vindt dan de vraag die je eerst had.

Stap 3: Na de kennismaking ontvangt je werkgever een offerte van Bye Bye Burnout met daarin wat jij nodig hebt en de prijs. Gaat je werkgever akkoord? Dan kan het coach-traject beginnen!

Mocht je nou meer vragen hierover hebben, schroom dan niet om contact met me op te nemen. Bovenstaande is voor ons dagelijkse kost en we helpen je graag om langdurig verzuim te voorkomen.