Rolmodel & eerlijkheid

By 24 June 2017#Burnout

Vandaag ben ik bij Nieuws.nl geweest omdat ik vanuit Vaker In De Media gevraagd ben om een videoportret te laten maken voor dit nieuwsplatform. Ontzettend leuk om te doen, maar eigenlijk ook noodzakelijk om te doen. VIDM ziet mij als rolmodel vanwege mijn taboedoorbrekende werk rondom burn-out en stress. Ik ben het daar 100% mee eens. Want alhoewel inmiddels 14% van de werkende mens last heeft van een burn-out of een dreigende burn-out, is dat taboe er nog wel degelijk. Niet alleen bij de medewerkers zelf die uit het arbeidsproces zijn. Maar ook nog altijd bij werkgevers zoals mij dagelijks duidelijk wordt.

Wat me namelijk nog steeds verbaasd is, ondanks de feiten rondom burn-out die er niet om liegen, dat ik bij mijn acquisitie activiteiten bijna ALTIJD hoor dat werkstress en burn-out geen issue is bij het desbetreffende bedrijf waar ik contact mee opneem. Ik merk aan mezelf dat ik dan van binnen al een lichte irritatie voel opkomen, omdat het gewoon klinkklare onzin is. In bijna ieder bedrijf in Nederland is burn-out een probleem (zichtbaar of onzichtbaar) en mocht er dan wellicht geen langdurige uitval zijn op dat moment, betekent dat niet automatisch dat er geen stress op de werkvloer heerst.

Ik heb de afgelopen 2 weken bijna honderd bedrijven gebeld en NIEMAND had iemand thuis zitten met burn-out of overspannenheid. Aan de ene kant natuurlijk fantastisch, maar aan de andere kant is het niet handig om geen open kaart tegen me te spelen op dit vlak. Ontkennen of negeren van het probleem lost het niet op en aangezien er aanzienlijke kosten bij de uitval gemoeid zijn, is struisvogelpolitiek niet de oplossing. Uiteraard ben ik niet hypocriet, ik wil natuurlijk dat je aan mij en Bye Bye Burnout denkt op het moment dat iemand van je personeel met werkstress kampt, maar ik heb nog liever dat je gewoon eerlijk bent naar jezelf en je team als het gaat over stressmanagement. Mede om deze reden zal ik altijd blijven strijden om het taboe rondom burn-out te doorbreken. Het ontregelt levens en organisaties terwijl dat allemaal te voorkomen zou zijn.

Ben je er klaar voor om ook serieus naar dit issue binnen jouw bedrijf te kijken? Zelfs als je nu denkt dat dat bij jou niet speelt? Dan nodig ik je van harte uit voor een lunch & learn die ik voor ondernemers in het MKB organiseer rondom dit thema. Met collega ondernemers samen sparren over het fenomeen in organisaties, hoe er mee om te gaan en wat te doen om dat te voorkomen. Om daarmee enorme kostenposten te voorkomen. Voor informatie en opgeven: https://www.byebyeburnout.nl/lunch-learn/

Het is hoe dan ook belangrijk om op dit onderwerp open kaart te spelen. Ik wil je graag helpen met het oplossen en voorkomen van dit probleem. Los van het feit dat we je kunnen helpen met een goede en adequate oplossing waar je tegelijkertijd ook nog eens een flinke financiële besparing doet, toon je tegelijkertijd ook “goed-werkgeverschap”.

Dus ben jij klaar om een ‘niet mooi weer’ gesprek te voeren?
Wil je dat ik met je meekijk hoe de situatie in jouw bedrijf daadwerkelijk is om verborgen factoren en toekomstige kosten zichtbaar te maken, wil je me dan bellen 06-38226614?
Het is namelijk best wel een grote-bazen move om toe te geven dat er stress op jouw werkvloer heerst en dat je het maar wat graag opgelost wil hebben.
Als je dat durft toe te geven ben je mijn held maar meer nog die van je werknemers!

Op jouw gezondheid en die van je werknemers!