De kracht van dankbaarheid

Afgelopen jaar heb ik bijna iedere week een nieuwsbrief geschreven waarin het met name over burn-out ging. Af en toe een klein aanverwant uitstapje qua onderwerp maar toch was het 90% van de tijd burn-out en stress wat de klok sloeg qua onderwerp.

Ik ben dankbaar dat ik mijn leven op een dusdanige manier heb kunnen inrichten dat ik vanaf iedere plek op de wereld deze nieuwsbrief kan schrijven. Zo bevind ik me momenteel in Cannes en geniet ik van de rust en focus ik me op mijn ‘herstel’ (voor zover daar sprake van is). 

Ik besef iedere dag dat je voor een portie extra geluk je geen geld nodig hebt en ook geen extra waardering, want geluk zit vanbinnen. Dankbaarheid is een echte geluk vergroter! En hoe moeilijk het soms ook is – en dat geld ook zeker voor mij – toch is dankbaar zijn wel van groot belang. Vandaar dat dit artikel (en het zal je vast niet verbazen) over dankbaarheid gaat. 

Een bekend gezegde wat je vast wel kent is natuurlijk: “Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd.” Kort gezegd houdt dit in dat je dus dankbaar moet zijn voor de kleine dingen. Als je namelijk dankbaar bent voor de kleine dingen, dan zal je dit in principe ook zijn voor de grote dingen in het leven. 

Zo is er bijvoorbeeld op de Stanford Universiteit in Amerika onderzocht door Professor Lyubomirsky dat dankbaarheid allerlei positieve gevolgen en effecten heeft. Diezelfde professor heeft ook een boek geschreven over geluk en happiness en hierin geeft ze op wetenschappelijke wijze haar uitleg op het onderwerp geluk. 

Doordat zij een dusdanige kennis heeft over het onderwerp geluk, heeft zij ontdekt dat je door het regelmatig uiten van je dankbaarheid je ook gelukkiger wordt. Dit is goed nieuws, want je dankbaarheid uiten is makkelijk en de impact is groots! 

Dankbaarheid is blij zijn met de goede dingen die je overkomen en die je meemaakt. Het is eigenlijk het tegenovergestelde van negatieve emoties. Dankbaar zijn kan je humeur omschakelen naar iets positiefs en daardoor kun je wellicht op een baaldag toch blij zijn. 

Als je dankbaar bent, dan heeft dat een aantal positieve gevolgen. Een aantal zal ik hieronder opschrijven:

  • Hoe vaker je dankbaar bent en dit ook uit, hoe makkelijker je het leven ervaart. Je zult zien dat je minder negatieve emoties gaat ervaren want je draait het om tot iets positiefs.
  • In periode van stress, zal dankbaarheid je helpen om hier doorheen te komen. Je gaat je focussen op mensen die bij je passen en hierdoor zal je deze heftige periode beter doorstaan. 
  • Mensen die een grote mate van dankbaarheid bezitten, helpen sneller anderen en hierdoor omring je je in een meer liefdevolle omgeving. 
  • Je geniet meer van het leven als je een dankbare houding hebt. 
  • Je zelfvertrouwen wordt vergroot als je dankbaar bent, en ook je eigenwaarde. 
  • Je waardeert je omgeving en de mensen in je omgeving meer.
  • Je neiging naar het kopen van spullen en een materialistische houding vermindert. 
  • Je bent dankbaar voor hetgeen je hebt en je bent minder aan het kijken naar wat anderen hebben. Je bent dankbaar en dat is goed genoeg.

Als je dankbaar wilt worden, kun je dat heel eenvoudig leren. De makkelijkste manier is eigenlijk om iedere avond voor het slapen gaan 1 ding op te schrijven waar je die dag dankbaar voor was. Dit kun je natuurlijk ook op je PC doen. Dit doe je langere tijd zodat het gewenning gaat worden en je dwingt als het ware je gedachten naar het positieve. Op de langere termijn creëer je hierdoor minder stress & negatieve gedachten. 

Qua toekomst kan ik je eigenlijk alleen maar adviseren om dit zo snel mogelijk toe te passen want je vergroot je geluk, je omringt je met gelijkwaardige mensen en je gaat beter in je vel zitten! Ik doe dit op dagelijkse basis al en het sleept me soms echt door moeilijke momenten heen om te kijken naar wat wel goed gaat i.p.v. wat beter zou kunnen. Gelukkig ben ik veerkrachtig, maar mocht jij of iemand uit je omgeving dat nou niet zijn, stuur diegene dan alsjeblieft dit artikel.

Volgend jaar meer nieuws, informatie en nuttige adviezen over burn-out en stress maar voor nu rest me niet anders dan je een heel fijn 2023 te wensen!

Tot volgend jaar!