In welke fase van stress en/of burn-out zit je medewerker?

Wat zijn nu de tekenen van stress? Of heeft je medewerker eigenlijk al een burn-out te pakken? Belangrijk dat je goed weet in welke fase jij, je medewerker of je collega zit.

Want, als er een burn-out bij je medewerker wordt geconstateerd, vat hij/zij en jijzelf dit zeker niet licht op. Vaak geeft de medewerker zichzelf de schuld van alles: ‘je bent niet goed genoeg geweest voor je kinderen’, ‘op het werk heb je te weinig gedaan’ en ga zo maar door. De medewerker voelt zich ongelukkig en bijna tegen het depressieve aan. De medewerker moet aan zichzelf gaan werken, maar wat moet er eigenlijk als eerste veranderd worden?

Hieronder een handig lijstje wat je kunt delen met je medewerker die stress ervaart. Ook heel erg goed om dit lijstje preventief met je personeel te delen, want voorkomen is nog altijd beter dan genezen. En zeker goedkoper!

Welke tekenen zijn van belang om te bepalen in welke fase jij je bevindt?

Fase 1 Bewijsdrang
Jezelf willen bewijzen, soms tot het obsessieve aan toe, is een belangrijke intrinsieke drijfveer bij een burn-out. Je wilt je studie waarmaken, trotse ouders, partner of kinderen en je probeert de allerbeste werknemer te zijn.

Fase 2 Steeds harder werken
Je bewijsdrang wordt in je werkomgeving gevoed door het gevoel dat je nooit hard genoeg werkt. Je kunt maar moeilijk stoppen en neemt juist steeds meer en meer verantwoordelijkheden op je bordje, ondanks alle stress.

Fase 3 Behoeften negeren
Je werk komt steeds meer op de eerste plaats en daardoor negeer je andere belangrijke behoeften. Zoals genoeg slapen, gezond en regelmatig eten en je sociale contacten.

Fase 4 Verdringing van conflicten
Het wegduwen van het gevoel ‘er is iets mis met mij’ is iets dat je constant doet. Je voelt je bedreigd, paniekerig en opgejaagd door dat je deze gevoelens steeds wegstopt. Met alle gevolgen van dien, zoals slecht slapen.

Fase 5 Herzien van waarden
Hetgeen wat je het liefste doet in je vrije tijd of de allerbelangrijkste personen om je heen, negeer je. Je werk staat op de eerste plaats. Tijd met vrienden en familie breng je nauwelijks door en voor sporten of creatief bezig zijn maak je geen tijd.

Fase 6 Ontkennen van problemen De problemen
liggen niet aan jou, maar aan de werkdruk. Je gedraagt je hard en cynisch, zo kennen ze jou helemaal niet. De rest van je collega’s vindt je lui en ongedisciplineerd.

Fase 7 Terugtrekken
Vrienden en familie zie je nauwelijks meer en bij je collega’s heb je ook veel credits verspeeld. Je sociale leven wordt dus steeds kleiner en je komt in een isolement. Je gaat misschien meer alcohol drinken of medicijnen gebruiken.

Fase 8 Gedragsverandering
Mensen beginnen zich echt zorgen over jou te maken. Je gedraagt je anders dan vroeger. Je bent hard en cynisch en onbereikbaar voor echt contact.

Fase 9 Depersonalisatie
Je vind jezelf waardeloos. Op je werk kun je niet presteren. Je voelt eigenlijk niet waar je zelf behoefte aan hebt.

Fase 10 Innerlijke leegheid
Je hebt een leeg gevoel vanbinnen. Om dit op te vangen ga je afleiding zoeken in overmatig sporten, seksueel contact of alcoholgebruik.

Fase 11 Depressieve buien
Je voelt je compleet uitgeput. Alle dagen zien er zwart, inktzwart uit. Je voelt je verloren en uitgeput.

Fase 12 Burn-out
Je zit er nu echt helemaal doorheen. Je bent mentaal en fysiek ingestort. Snelle hulp is noodzakelijk.

Het is van belang dat je op tijd in actie komt, als je hebt geconstateerd dat je medewerker stress of burn-out ervaart. Uiteraard hoef je dit niet alleen te doen. Daar zijn wij als Bye Bye Burnout immers voor om jullie goed te helpen.

Wil je weten hoe, kijk dan eens op onze voor de werkgevers pagina voor passende hulp en begeleiding op de werkvloer.