Burn-out hersteltips: Met deze tips kom je er weer bovenop!

Bij een burn-out kun je zelf – ondanks dat een burn-out uitzichtloos voelt – toch een heleboel doen om te herstellen. Hier 10 tips om er weer bovenop te komen!

Tip 1: Accepteer je burn-out en neem rust 
Het is wellicht lastig om te toe te geven, maar accepteer het feit dat je een burn-out hebt en neem op tijd je rust. Pas dan kun je gaan werken aan echt herstel. Stap 1 hierbij is acceptatie.

Tip 2: Bedenk welke problemen spanning gaven 
Om niet in herhaling te vallen, moet je eerst, eventueel samen met je Arboarts of coach, nagaan welke problemen jou deze mate van spanning hebben opgeleverd. Pas wanneer je inzichtelijk hebt, waar voor jou het energielek zit, kun je dit gaan dichten. Dit kunnen meerdere oorzaken zijn die hebben geleid tot jouw uiteindelijke burn-out.

Tip 3: Doe één ding tegelijkertijd
Burn-out herstel betekent vaak dat je je manier van denken en doen moet veranderen. Dus in plaats van denken dat je alles kunt en ook wilt doen, ga je je nu focussen op één ding tegelijkertijd. Die ene taak doe je voor de volle 100% en verder houd je je nergens mee bezig. Hierdoor creëer je rust, voel je je tevreden en krijg je een goed gevoel over jezelf. Daarbij voorkom je dat je tig half afgemaakte werkjes hebt die je een opgejaagd en onrustig gevoel geven en je moe maken. Dit betekent dus ook: leer nee-zeggen en assertief zijn als anderen je om hulp vragen.

Tip 4: Breng structuur aan in je leven
Een heldere dagindeling zorgt dat je structuur brengt in je leven. Vanaf het moment dat je opstaat tot je gaat slapen. Eet op vaste tijden, ga dingen doen, wissel dat af met voldoende rust en bouw regelmatig momenten voor ontspanning in. Van een boek lezen, naar muziek luisteren, sporten, tijd voor familie en vrienden nemen, je hobby oppakken enzovoort. Plan zeker je agenda niet te vol, maar houd ruimte voor rust en ontspanning. 

Tip 5: Leef in het hier en nu
Door in het heden te leven en niet over gisteren of morgen na te denken, voorkom je dat je gaat malen en piekeren. Piekeren lost niets op. Van hoelang je burn-out gaat duren, wat er met je baan gebeurt tot wat anderen ervan vinden. Accepteer wat er is gebeurd en laat het los. Probeer te genieten van vandaag. Stapje voor stapje. Laat wat is geweest en gaat komen even voor wat het is. Je burn-out herstel staat voorop en dat realiseer je door in het heden te leven. 

Tip 6: Luister naar jezelf
Je burn-out was er niet van de ene op de andere dag. Het is een langdurig proces geweest. Je hebt lang heel veel hooi op je vork genomen en de signalen van je lichaam stelselmatig genegeerd. Nu je bezig bent met een burn-out herstel is het goed naar jezelf te kijken en te leren luisteren naar de signalen die je lichaam je geeft. Van hoofdpijnen, vermoeidheid, gespannen zijn, tot prikkelbaarheid en desinteresse. Door naar jezelf te luisteren en regelmatig te ontspannen kun je een tweede burn-out voor zijn.

Tip 7: Vermijd perfectionisme
Alles perfect willen doen, is een van de gemeenschappelijke delers van veel burn-out cliënten. Je vindt goed niet goed genoeg. Je streeft altijd naar het ultieme ofwel perfecte. Die eigenschap zorgt voor enorm veel druk en draagt zeker niet bij aan een burn-out herstel. Probeer alles wat minder perfect te doen. Laat de boel de boel. Lukt dat je niet? Schakel dan hulp van anderen in, maar ga zeker niet proberen de perfectionist uit te hangen, want dat komt je genezingsproces niet ten goede.

Tip 8: Onderhoud je sociale contacten
Een burn-out kan gepaard gaan met gebrek aan levenslust en depressieve gevoelens. Hierdoor kan het zo zijn dat je het liefst in je schulp kruipt, de buitenwereld volledig uitsluit en helemaal niets meer doet. Probeer die negatieve spiraal te doorbreken en onderhoud contact met je familie, vrienden, buren en vooral ook met je collega’s. Niet alleen kunnen zij je afleiden van je sombere gedachten, maar ook kan praten je nieuwe aanknopingspunten bieden bij je burn-out herstel. 

Tip 9: Lach zoveel je kunt 
Lach veel en regelmatig, want dat is niet alleen fijn. Regelmatig lachen is ook heel erg gezond. Lachen helpt om geluk stofjes (endorfine) aan te maken die bijdragen stress te bestrijden en je een fijner en gelukkiger gevoel te geven. Dus kies ervoor dingen te doen die je aan het lachen maken. Van lachfilmpjes op YouTube kijken en humoristische boeken lezen tot wat vaker de humor van je eigen gedrag en gedachten inzien. 

Tip 10: Heb je last van burn-out klachten, trek op tijd aan de bel
Voorkomen is beter dan genezen, en als je er op tijd bij bent kun je wellicht nog voorkomen dat je de grip op jouw situatie verliest. Vind je het opvolgen van deze tips nu toch heel lastig? Bel dan met een van de coaches van Bye Bye Burnout. Deze denken graag met je mee.