Een burn-out en nu?

Daar zit je dan. Net thuis gekomen van je werk met de diagnose burn-out. Dat is een grote shock en het gevoel van onbegrip overheerst nu.

Een burn-out?? Maar dat kan toch helemaal niet? Ik heb er überhaupt geen tijd voor, laat staan dat ik er nu een pasklare oplossing voor heb. En wat moet ik dan met het advies: “doet u voorlopig maar even rustig aan en dan komt u over een week of 3 maar weer even bij me op het spreekuur”.

De realiteit is dat je nu thuis bent en op het werk gaat het leven gewoon door zonder jou aanwezigheid. Het lag natuurlijk helemaal niet in je planning om nu thuis te zitten. Er moet nog zo veel gedaan worden, maar dat is niet meer jouw verantwoordelijkheid. Jouw eerste verantwoordelijkheid ben je nu zelf. Weet dat er wel een oplossing voor je situatie is. Besef ook dat je niet de eerste bent met deze klachten en zeker ook niet de laatste!

De eerste periode na het ontdekken van de burn-out is lastig. Het is nu zaak om op jezelf focussen en uit te rusten. Het mag, niemand verwacht iets van je. De rest van de wereld draait wel door. Weet dat dit een tijdelijke situatie is, dat maakt het misschien ook makkelijker om te accepteren. Jij mag nu rust nemen! Sterker nog: het draait nu om jou herstel en daarom heeft jouw gezondheid nu de hoogste prioriteit.

Welke pasklare oplossing is er dan voor je? Geen enkele! Er zijn meerdere wegen die je kunt bewandelen. Bye Bye Burnout kan je uiteraard helpen en je kunt natuurlijk ook al een aantal dingen zelf gaan aanpakken. De eerste vier weken staan in het teken van uitrusten en lichamelijk herstel. Je hebt lange tijd roofbouw gepleegd op jouw lichaam en dat is uitgeput. We adviseren je hierbij om regelmaat in te bouwen en gezonder te gaan leven. Ga elke dag op gezette tijden naar bed (ook al ben je niet moe, ga toch in bed liggen) en sta ook elke dag weer op een normale tijd op. Maak elke dag een wandeling van ten minste 15 minuten. Eet verse producten en beperk je koffie en alcohol-inname.

Maak je situatie bespreekbaar maar besef ook dat je omgeving je niet kan helpen. Je moet het echt zelf doen, maar niet alleen! Het kunnen uitten van je angsten en gevoelens zal je al een groot deel op weg helpen. Heb het vertrouwen dat het hoe dan ook goed komt, maar dat het voor nu een onzekere tijd is.

Wij van Bye Bye Burnout hebben de meest gekke dingen al gehoord en hebben veel ervaring in de burn-out wereld. Maak je dus geen zorgen, want je bent in goede handen bij ons. Wij hebben een uitgedacht stappenplan om weer uit de burn-out te komen. Wij helpen je graag bij het op orde brengen van je leven en het voorkomen van een nieuwe burn-out.

Mascha Mooy