Burn-out herstel

Leuk om iedere week een nieuwsbrief / blog te schrijven waar ik echt mijn ziel en zaligheid in kwijt kan. Ik wil je namelijk graag adviezen geven waar je wat mee kunt i.p.v. die goedbedoelde onzin die je al zo vaak hoort.

Deze week wil ik het – na mijn afgelopen paar nieuwsbrieven waar ik veel tips met je heb gedeeld – nu een klein beetje over Bye Bye Burnout hebben. Mocht dat je niet aanspreken, no worries dan wens ik je nu alvast een fijn weekend! Volgende week weer een normale nieuwsbrief met nieuwe tips!

Burn-out kosten in organisaties

Directeuren en HR professionals onderschatten vaak wat werknemers met burn-out hun organisatie kosten. Die kosten zijn hoog, echt heel erg hoog kan ik je vertellen.

Er zijn nog maar weinig organisaties die een goed burn-out beleid hebben. Dat is spijtig want het taboe moet van burn-out af. Met Bye Bye Burnout hebben we berekent  dat burn-out werkgevers € 120.000 per werknemer kost. Zorg voor voldoende preventie en wees je er bewust van dat burn-out ook in jouw organisatie voorkomt.

Wie lopen risico op burn-out?

Er zijn namelijk een aantal risicogroepen die een verhoogde kans hebben op burn-out. Bijvoorbeeld de perfectionistische medewerker die steeds meer hooi op zijn vork neemt. Dit zijn vaak ook de types die veel werk overnemen van anderen bij wie het werk blijft liggen. Ook de ‘haantje de voorste’ medewerkers lopen risico. Bijvoorbeeld accountmanagers die leven met een hoge werkdruk en moeten voldoen aan targets. Dat vinden ze ook prettig, maar de lijn tussen wat iemand aankan en wat niet is snel overschreden.’

Zelf heb ik jarenlang als salesmanager gewerkt totdat ik een burn-out kreeg. Tijdens mijn eigen herstel van de burn-out ontdekte ik dat er geen gestructureerde aanpak is voor de begeleiding van medewerkers met een burn-out. Dus startte ik mijn eigen bedrijf Bye Bye Burnout gericht op MKB-organisaties. Ons ontwikkelde 100 dagen traject wat is gericht op duurzaam en spoedig herstel slaat wellicht zo goed aan omdat ik weet waar ik het over heb. Ik was immers een werknemer die met een burn-out kampte. Nu ben ik inmiddels een werkgever en weet ik ook hoe het aan die kant van de tafel eraan toegaat.

Intensief herstelprogramma

Het 100 dagen traject kenmerkt zich door intensieve, multidisciplinaire begeleiding. Maar, het begint met veel slapen en rust. Iemand moet wel fit genoeg zijn om aan het herstel te werken. Tijdens die eerste maanden naar het herstel spelen beweging en leefpatroon een belangrijke rol. Zelf onderhoudt ik de contacten met Arboarts, werkgever en HR. Onze coaches hebben het contact met de werkgever. Wil je hier meer over weten, https://www.byebyeburnout.nl/100-dagen-traject/

In principe worden werknemers begeleid naar herstel in hun eigen werkomgeving. Maar het komt voor dat er een arbeidsconflict speelt of er een verandering in de organisatie is. Of de werknemer wil zelf absoluut niet terug. Dan gaan wij met HR om de tafel en bespreken we een mogelijke exit. HR moet dan ook het gesprek aangaan en vragen wat de werknemer wil.

Wij hebben bij Bye Bye Burnout verschillende programma’s – zowel curatief als preventief – om een gedegen burn-out beleid binnen je organisatie te implementeren. Wil je hier meer over weten, kijk dan hier: https://www.byebyeburnout.nl/voor-werkgevers/ of neem contact met me op via mail.

Volgende week zoals beloofd weer een nieuwsbrief met tips, maar nu deze week even ongegeneerde promotie van onze dienstverlening.