6 Tips voor een betere balans tussen werk en privé

Dit is denk ik de moeilijkste nieuwsbrief om te schrijven. Daarom val ik met de deur in huis. Ik ben ernstig ziek. Niet leuk, maar gelukkig niet terminaal. Helaas wel langdurig. En daar wringt het hem momenteel even bij mij. Doordat ik gediagnosticeerd ben met de ziekte van Graves – een auto-immuunziekte en ik heb helaas de hefstigste variant – ben ik erg moe, slik ik omdat het niet anders kan erg veel medicatie met de bijbehorende bijwerkingen en heb ik erg veel last van hoofdpijnen. Een niet zo fijne cocktail van klachten als je zoals ik ondernemer bent. De internist heeft al aangegeven dat ik hier de komende 24 maanden zoet mee ben. Dat heeft er dus ook voor gezorgd dat ik heb moeten zoeken naar een tijdelijke ondersteuning voor een deel van mijn takenpakket. Gelukkig heb ik een topper gevonden. Ik zal haar binnenkort introduceren maar voor nu eerst een aantal tips die ik op mezelf toepas nu ik in deze situatie zit. Waarom deel ik deze met zul je jezelf wellicht afvragen. Nou omdat het niet alleen mij helpt, maar ik weet zeker jou ook!! 

Zoals velen wil je waarschijnlijk succesvol zijn op je werk, gezond eten, voldoende sporten, je sociale contacten onderhouden, je kinderen en partner ondersteunen, mediteren, aan persoonlijke ontwikkeling doen én af en toe lekker tijd voor jezelf hebben. En dat lukt niet goed want je bent waarschijnlijk altijd maar druk druk druk. Waar blijft de tijd heb ik mezelf ettelijke malen afgevraagd.

Geen nood. Met onderstaande zes gouden tips voor een betere balans tussen werk en privé hebben jij en je collega’s en/of sociale netwerk alles zó weer onder controle.

1. Je hebt maar één leven

Er is geen ‘werk leven’ of ‘privéleven’. Er is gewoon je leven.
De balans tussen werk en privé, gaat meestal over het gebrek aan tijd die je vrij kunt besteden (zonder verplichtingen). Die tijd heb je wel, maar veelal is er sprake van een gebrek aan energie om die schaarse vrije tijd in te delen zoals je zelf zou willen. Je leven is een serie aan gebeurtenissen. Ieder moment is dat wat het is, meer is er niet. De kunst is dus om beter te worden in leven. Om je leven te zien als één geheel en je energie te verdelen, je tijd slimmer in te delen, beter te genieten en effectiever op te laden.

2. Balans is een vaardigheid

Hoe beter je bent in balanceren, des te dichter je bij de ideale balans blijft. Je moet continu corrigeren om in balans te blijven. Maar als je te heftig corrigeert, sla je te ver over naar de andere kant waardoor je hevige ups en downs ervaart. Hoe sterker je ups en downs, des te minder balans je ervaart. Je ervaart periodes van enorme gelukzaligheid en periodes van hevige stress en chaos. Als je een echte pro bent in balanceren, dan blijf je altijd in de buurt van de ideale situatie. Zelfs als het leven je zoals in mijn huidige situatie een duwtje geeft. Dit noemen we veerkracht.

En waar moet je beginnen als je beter wilt leren balanceren in het leven? Bij je energie. Hoe meer energie en levenslust je hebt, des te makkelijker het is om in balans te blijven.

3. Doe minder
Hoe meer je probeert te doen, des te lastiger het wordt om balans te vinden tussen werk en privé. Hoe meer projecten en verplichtingen je hebt, des te meer ballen je moet hooghouden. Als het je al lukt om al de ballen hoog te houden, dan kost dit je ontzettend veel energie. Stel je eens voor dat je balanceert terwijl je met tien ballen jongleert. Dat is topsport. Je moet intens focussen, waardoor je continu gespannen bent. 
Het is mogelijk om de balans te bewaren terwijl je ontzettend veel projecten en verplichtingen hebt. Maar dat is een vaardigheid die je moet trainen. Als je merkt dat jij je vaak overweldigd voelt, dan is het belangrijk dat je de uitdaging een tandje eenvoudiger maakt. Zodat je deelneemt aan een wedstrijd die je kunt winnen. Hoe? Kijk naar mensen in je omgeving die dit wel kunnen. Wat kun je van ze leren? Wellicht krijgen ze er hulp bij of delegeren ze meer taken. 

Streef er niet naar om alles ‘picture perfect’ te krijgen. 
Geniet meer. Doe minder. Ik pas dit momenteel toe omdat ik geen andere keus heb en ik heb gemerkt dat ondanks mijn situatie mijn leven echt verrijkt is. Kwaliteit over kwantiteit! Kies dingen die écht bijdragen aan je levensgeluk. Doe de rest niet. 

Je kind hoeft niet de meest fantastische traktatie uit te delen op school. Je hoeft niet altijd de beste te zijn op kantoor. En je hoeft niet aanwezig te zijn bij elke sociale verplichting. Kies bewust en verlaag de lat op andere activiteiten. Je kunt niet in alles de beste zijn, niemand kan dat.

4. Maak je leven minder gecompliceerd 

Zoek naar manieren om tijd te besparen en complexiteit weg te nemen. Kook bijvoorbeeld in dubbele porties, schrap onnodige stappen uit je werkproces, automatiseer taken, schakel hulp in etc. Hoe minder ballen je hooghoudt, des te makkelijker het is om de balans tussen werk en privé te bewaren.

5. Plan vaker en “manage” je leven

Vraag jij je af hoe CEO’s en presidenten hun leven op orde houden? Planning. Managementgoeroe Brian Tracy claimt dat iedere minuut die je besteedt aan plannen, 10 minuten scheelt tijdens het uitvoeren van het werk. In hoeverre dat klopt weet ik niet, maar dat plannen je tijd en rust oplevert is iets wat ik zeker weet.

Wat doe je als je plant? Je denkt goed na en ontwikkelt een plan. Vervolgens kun je stoppen met nadenken en je plan simpelweg uitvoeren. Dat geeft ontzettend veel rust en controle. Het klinkt logisch, maar het is echt een gamechanger als je op zoek bent naar balans. Hoe beter jij je leven organiseert, des te meer ballen je kunt hebben. En des te beter je tegen een stootje kunt. Maar ook plannen vereist oefening. Hoe vaker je het doet, des te beter je erin wordt.

6. Neem het leven niet zo serieus 

Geniet van je leven terwijl je werkt en geniet van je leven als je niet werkt. Het leven is één lange stroom van bewustzijn. Leef zoveel mogelijk in het moment, wat je ook doet. Ik doe momenteel niet anders en ik ben dankbaar dat mijn ziekte me dit geleerd heeft. Want ja, ik zit in een shit situatie, maar er is nog genoeg in het leven waar ik blij van word en om kan lachen. En zeker dat laatste doe ik echt nog steeds! Ik geniet van kleine fijne dingen. Zoals een gesprekje met een collega of een avond met een goede vriend(in). Ik trap lol, lach elke dag, ook tussen de belangrijke werkzaamheden door. Ik gun mezelf dat! Gun jij jezelf dat ook? Want je weet het: de boog kan niet altijd gespannen staan. 

Speel met kinderen, rol van de duinen, nodig je vrienden uit voor een avondje Rummikub. Houd stress buiten de deur door momenten te nemen om te herstellen. Neem tijd om simpelweg te lummelen, om leuke dingen te doen, om te spelen en te lachen. Met minder stress vind je de balans veel sneller.

Bonus:
Niet getreurd, met mij gaat alles goedkomen. Ik zal nog op wekelijkse basis een Bye Bye Burnout artikel schrijven maar voor nu een laatste bonus advies: Leef met meer plezier, dan wordt je balans tussen werk en privé een stuk minder uitdagend.