YOGA, werkt het nou wel of niet tegen STRESS OP het WERK?

Yoga, niet een hobby van mijzelf, maar wel van heel veel vakgenoten om mij heen. Ik lees er daarom wel graag over en blijf op die manier op de hoogte van de diverse onderzoeken en studies die over stress verlaging door yoga gaan. Deze week daarom een artikel voor iedereen en niet alleen voor werkgevers.

Onlangs waren er ook weer onderzoekers die een aantal onderzoeken onder de loep namen waarbij in totaal 688 zorgmedewerkers betrokken waren. De onderzoeken behandelden de effecten van yoga, massagetherapie, progressieve spierontspanning en stretchen.

Hier kwam uit naar voren dat alleen massagetherapie en yoga effectief bleken, waarbij de laatste het meeste effect had. Dat komt waarschijnlijk door de diepe ademhaling gedurende de yogasessie, wat een groot effect lijkt te hebben op de modulatie van het autonome zenuwstelsel (dat lichaamsfuncties zoals de hartslag en ademhalingsfrequentie regelt). Dat zorgt voor een verlaging van de hartslag en bloeddruk, evenals voor een daling van cortisol – het hormoon dat wordt geassocieerd met stress. Het is namelijk niet voor niets zo belangrijk om goed op je ademhaling te letten bij een burn-out. Mensen met een burn-out ademen gemiddeld veel te snel en putten zich letterlijk en figuurlijk uit zonder dat ze dit zelf doorhebben.

Een andere recente studie, gepubliceerd in Frontiers in Psychiatry, suggereert ook dat yoga stress kan verlichten die voort is gekomen uit de coronaperiode. In dat onderzoek, waarbij naar ongeveer 13.000 deelnemers werd gekeken –  opgesplitst in een niet-yogacontrolegroep én een controlegroep die regelmatig aan yoga deed – ontdekten onderzoekers dat degenen in de niet-yogacontrolegroep ongezonder aten, slecht sliepen en middelen gebruikten voor stressvermindering. Degenen in de yogacontrolegroep daarentegen hadden minder last van angstgevoelens, sliepen beter, aten gezonder, ondernamen meer fysieke activiteiten en hadden meer uithoudingsvermogen. Let wel, hiermee suggereer ik niet direct dat iedereen nu acuut aan de yoga moet, maar mocht je er wel aan willen beginnen, dan weet je dus nu wat er zoal de voordelen van zijn. Ikzelf ben altijd een voorstander van een gezondere levensstijl, maar doe gewoon wat je enigszins kunt en niet wat je van jezelf eist. Het moet allemaal wel leuk blijven he?! 

Yoga als gezonde levensstijl

Het verband tussen deze gezondere levensstijl en een grotere weerstand moet worden benadrukt. Deze studies laten de rol zien die een beoefening als yoga kan bieden als een manier om met een pandemie om te gaan. Het is allemaal met elkaar verbonden; weerstand, slaap, lichaamsbeweging en stressverlichting beïnvloeden elkaar en het beoefenen van een activiteit die al deze elementen verbetert, kan erg krachtig zijn.

Voor een optimaal resultaat, is consistentie echter wel noodzakelijk. Net als het verbeteren van de hardloopprestaties door een trainingsschema te hebben, moet yoga als een manier om stress te verminderen worden gezien als een voortdurende oefening. Zelfs een paar sessies per week kunnen nuttig zijn en met alle yogasessies die online beschikbaar zijn, is het niet moeilijk om te zoeken naar leraren en vormen die goed bij je passen. Mocht je niet weten wie goed zijn als het om stressverlaging gaat, bericht mij dan maar even want ik ken door het hele land wel een aantal toppers op dit gebied. En wie weet kom je heel misschien mijzelf daar nog wel tegen. Ik zal er nog eens serieus over na gaan denken, want ook de burn-outkoningin van Nederland moet op haar gezondheid letten!