Wat gaat er nou toch steeds fout bij de behandeling van burn-out?

By 5 July 2024#Burnout

Psychische oorzaak
Burn-out wordt gezien als een werk gerelateerde ziekte. Het is de aandoening met de grootste percentages in Nederland, de verenigde staten, en andere westerse ingestelde landen. In Nederland krijgt 20% van de beroepsbevolking vroeger of later te maken met een burn-out. Dat is een schrikbarend hoog getal. Je zou zeggen dat er dan ook veel over onderzocht wordt en veel kennis over is. Dat is helaas echter niet het geval. Meestal wordt burn-out gezien als een ziekte met een psychische oorzaak die ook lichamelijke klachten tot gevolg heeft. De waarheid ligt genuanceerder.

Allemaal anders
Burn-out is een verzamelnaam voor een heleboel verschillende klachtenbeelden. Niemand met een burn-out heeft precies dezelfde klachten. Wel hebben burn-out patiënten veel overlap in klachten en hebben ze allemaal te weinig energiereserves. Dat merken ze lichamelijk en geestelijk. Door de aanpak voornamelijk te richten op de psychische oorzaak worden er een aantal zaken vergeten.

Het lichaam in een vicieuze cirkel
Ten eerste, de lichamelijke tekortkoming, waarin we zien dat het lichaam zichzelf niet meer kan herstellen en in een negatieve spiraal is geraakt. De doorbloeding en het hart-longritme zijn onvoldoende en het belangrijkste mankement is dat er onvoldoende opname mogelijk is van energie, door voeding, rust en beweging. Het lichaam is uitgeput en trekt het eenvoudigweg niet meer.

Mentale deel centraal
Ten tweede wordt het mentale deel grotendeels genegeerd. Wat heeft een mens nodig om zijn mentale energie op te bouwen? Wat heeft een mens nodig om zijn geest te kunnen opladen. Dit staat allemaal centraal in het normale mentale en fysieke ritme van ‘gezond leven’.

De inzet van passende professionals
De professionals die ingezet worden bij mentale of fysieke klachten doen hun ding wat bij hun vakgebied hoort. De psychotherapeut werkt aan de psychische oorzaak en hopelijk ook aan de psychische toestand. De fysiotherapeut en personal trainer kijken naar je spiermassa en lichamelijke overbelasting klachten. De burn-out coach zegt wat je allemaal beter moet laten en denkt aan je energie. Allemaal goede inzetten van mensen die het beste voorhebben, maar wie werkt er nu aan het overkoepelende systeem en wie overziet het persoonlijk plan daarover voor het individu met de burn-out.

Multidisciplinair herstellen
Bij Bye Bye Burnout hebben we onze methode wel zo opgezet dat fysieke en mentale energie centraal staat, dat lichaam, geest en energie één geheel vormen. Dat er overzicht is en voldoende professionaliteit om een individueel plan per patiënt op te stellen en te begeleiden. En dat niet alleen, dat tegelijkertijd de werkgever ook op de hoogte gehouden wordt van de vooruitgang en we tijdens onze hersteltrajecten al bezig kunnen zijn met re-integratie i.p.v. daarna. En niet alleen is de client eerder zichzelf en voelt zich beter, maar heeft de werkgever ook zijn werknemer sneller duurzaam herstelt. En ik denk dat ik het niet eens hoef te zeggen, maar het financiële pijnpunt van langdurig verzuim hebben we door onze interventie ook direct getackeld.

Wij vinden het normaal om multidisciplinair te kijken en te werken, want het is niet voor niets dat ze mij de burn-out koningin van Nederland noemen en het is zeker niet voor niets dat wij onszelf 7x terugverdien zodra je Bye Bye Burnout inhuurt.

Geloof je me niet? Neem dan eens kijkje op de pagina waar anderen dit bevestigen of neem gewoon contact met me op om de mogelijkheden te bespreken. Je hoeft me zeker niet in te huren, maar een keertje vrijblijvend bellen mag altijd!