Hoe erg beïnvloedt in bed op je telefoon zitten je slaap nou echt

By 27 October 2023#Burnout, #byebyeburnout

We horen allemaal om ons heen dat je voor het slapengaan niet meer naar een scherm moet kijken. Wie nog wel op z’n telefoon scrolt, tv kijkt of achter de laptop zit, die gaat een onrustige nacht tegemoet. Maar hoe zit dat nu echt?

Het vermijden van schermen twee uur voor het slapengaan is essentieel voor een goede nachtrust, zegt men. Met die informatie in het achterhoofd, betrappen we onszelf er toch op dat we in bed nog even onze telefoon erbij pakken. Het resultaat? Een internet sessie van anderhalf uur.

Scherm kijken voor het slapen

Laten we meteen maar met de deur in huis vallen: het is inderdaad slecht voor je slaapritme. Verschillende onderzoeken tonen aan dat blauw licht slaappatronen en ons bioritme verstoort door melatonine (het hormoon dat de slaap bevordert) te onderdrukken.

Daarnaast is niet alleen belangrijk wanneer je op een scherm kijkt, maar ook naar wát je precies kijkt. Content die de mentale stimulatie en angst verhoogt, zorgt ervoor dat jij moeilijk in slaap valt. Een zielige film, het nieuws of je werkmail: het zijn allemaal dingen die je niet wil zien voor het slapengaan. Wees dus selectief in de accounts die jij bekijkt voor het slapen. Het beïnvloedt namelijk echt je nachtrust.

De positieve keerzijde

De wetenschap wijst uit dat blauw licht rommelt met ons slaappatroon. Maar er zit een addertje onder het gras, want niet voor iedereen gaat deze theorie op. Er komt steeds meer wetenschappelijk onderzoek naar slaap in verband met mediaconsumptie, dat een alternatief perspectief biedt. Hoewel de onderzoeken nog beperkt zijn, suggereren sommige studies dat het kijken naar vertrouwde programma’s of humoristische video’s voor het slapengaan juist helpt bij de ontspanning en een betere slaap bevordert.

Ook voor alle introverte mensen onder ons kan mediagebruik de slaap bevorderen. Stel je voor: je komt na een drukke, sociale avond thuis. Je gaat nog even op de bank liggen en zet de tv aan. Volgens onderzoek is dit moment belangrijk om een gevoel van herstel te creëren voor het slapengaan.

Als je ervoor kiest om toch tv te kijken of op je telefoon te scrollen voordat je naar bed gaat, is het belangrijk om bewust te zijn van de content die je consumeert. Laat dit je helpen te ontspannen, in plaats van je stimuleren of stress verhogen. Oh en: dim het scherm en zet je notificaties uit.

Een slaapmasker voor een betere nachtrust

Een ander iets wat kan helpen bij een goede nachtrust is het slaapmasker. Het wordt meestal gebruikt om overdag een dutje te kunnen doen, maar het is nog niet eens zo’n slecht idee om deze ook ‘s avonds voor het slapen gaan op te doen. Wil je jouw slaap verbeteren, dan is dit misschien wel the key to succes.

Een slaapmasker is ideaal om jouw slaap te verbeteren. Er zijn tal aan voordelen op te noemen die aan het dragen ervan vastzitten. 

Wij hebben er een paar op een rij gezet:

  1. Angst en stress verminderen

Misschien wel een van de fijnste voordelen aan het slapen met een slaapmasker op: het verminderen van angst en stress. Een slaapmasker met gewicht – ja, deze bestaan en zijn de beste optie – helpt bij het ontspannen van de spieren in het gezicht tijdens het slapen, waardoor jij in volle rust in slaap valt.

  1. Het bevordert jouw REM-slaap

Naast het verminderen van spanning, kan het dragen van een slaapmasker jouw REM-slaap bevorderen. Dit gedeelte van de nachtrust is waar je in droomt en wat herinneringen en kennis verwerkt. Hoe beter de REM-slaap, des te uitgeruster je de volgende dag bent. Door het dragen van een slaapmasker zal je niet door licht wakker worden gemaakt en kan je dus onverstoord doortukken.

  1. Verminder gezwollen ogen en donkere kringen

Een slaapmasker met gewicht kan zorgen voor het verminderen van gezwollen ogen en donkere kringen. Door het beetje gewicht dat op jouw ogen ligt, kan overig water weggeduwd worden, waardoor je een minder last hebt van puffy eyes. Zo voelt het ook al snel alsof je energieker wakker wordt, omdat je minder moeite hebt met het openen van jouw ogen.

  1. Helpt bij het herstellen van de huid

We noemen het niet voor niets een beauty sleep: een slaapmasker zorgt ervoor dat de huid rust heeft en kan herstellen. Zowel overdag als ‘s nachts kan je met een slaapmasker op sneller onverstoord slapen. Jouw huid kan dan in alle rust zichzelf verbeteren.

Mocht je nou meer willen weten over een gezonde slaap en waarom dit nou juist heel goed kan helpen bij de preventie van een burn-out , neem dan eens een kijkje op onze kennisbank of neem contact met me op. Wij helpen jou of je personeel graag om uitgerust en dus niet uitgeblust door het leven te gaan.