De plek van het (verzuim) probleem… is niét de plek van de oplossing

By 17 November 2023#Burnout, #byebyeburnout

‘Ik werk met allemaal trage lui. Niet vooruit te branden! De ene echt nog langzamer dan de andere, die collega’s van mij. En ik weet dat deze irritatie van mij persoonlijk is. Dus ik moet niet zeuren. Hup, schouders eronder of hup, wegwezen’, vertelt mijn nieuwe coachklant.

Er valt een stilte.

‘Was er vóór jou ook al gedoe op deze functie?’ vraag ik. ‘Oh jaaa!’ roept ze uit. ‘De een na de ander is er weggegaan. Hoe wist je dat?’

‘Het is vaak een systemisch signaal: steeds weer gedoe op dezelfde plek, ongeacht de persoon die de plek in neemt. Zo’n patroon doet vermoeden dat er iets in de team- of organisatiedynamiek aan de hand is of er organisatie-breed iets niet goed zit’, zeg ik.

Verbaasd kijkt ze me aan. ‘Wegwezen dan dus?’

‘Wegwezen… óf interventies doen op teamniveau. Al eens aan een (team)coach gedacht?,’ reageer ik.

Wat horen we dat toch vaak; er is gedoe in een team of organisatie en onze neiging is om het probleem persoonlijk te maken. Zo ook in bovenstaand fragment.  

Bij Bye Bye Burnout geloven we sterk in de wederkerigheid van ontwikkeling. Als individuen zich ontwikkelen, ontwikkelt de organisatie zich ook. Echter, wanneer een probleem systemisch is, kan alleen persoonlijke ontwikkeling de boel niet rechttrekken. Het is dan aan een team of organisatie als geheel om te groeien. Tegelijkertijd kunnen we natuurlijk wel de ontwikkeling van een individu effectief door laten gaan en simultaan een individueel coachtraject aan te bieden.

We werken bij Bye Bye Burnout niet alleen op individueel niveau, maar ook op team- én organisatieniveau. Dit doen we in onze opleidingen, coachtrajecten, workshops en trainingen. Voor teams en organisaties doen we veelal in company trajecten omdat dit bewezen effectief is als je een dergelijk vraagstuk op locatie (de plek waar het allemaal gebeurd…) oplost. Je pakt het probleem (langdurig verzuim door burn-out en/of hoge werkdruk) bij de kern aan.

En of je nou een training of een in company-traject bij ons volgt; het effect is dat je bewustzijn op je eigen keuzes en daarmee het effect op anderen wordt vergroot. Projecties nemen dan niet langer de overhand en disfunctionele patronen kunnen zichtbaar worden in het systeem. Kortom, dat wat vastzit komt los en de boel kan weer gaan stromen. We kunnen ons weer focussen op de leuke dingen in het dagelijkse leven en we voelen ons weer senang in ons vel. De autonomie keert terug, mensen weten waar hun grenzen liggen (en nog belangrijker hoe die effectief aan te geven) en de loopbaan hoeft niet te stagneren. Simultaan weet een werkgever op die manier waar de werknemers tegenaan lopen en welke problemen (of probleemsituaties) als eerste aangepakt dienen te worden om verder langdurig te voorkomen.

Stroomt het ergens niet bij jou, in jouw team of organisatie?
Neem dan gerust contact met ons op , we gaan graag het gesprek met je aan en op onderzoek uit.

(En wees alvast voorbereid: het kan zomaar zijn dat je met een andere oplossing naar buiten loopt dan je in eerste instantie dacht maar het probleem wordt in ieder geval opgelost, die garantie geef ik je!)