De 10 lessen van een burn-out

Af en toe krijg ik wel eens een bericht wat me aan het denken zet. Ik realiseer me dan weer dat het werk wat ik verricht echt het verschil kan maken bij mensen. Niet dat ik dit ooit had verwacht toen ik begon met Bye Bye Burnout, maar het is wel fijn als hetgeen je hoopt ook daadwerkelijk uitkomt. 

Ik kreeg vorige week van een client die ik begin dit jaar geholpen heb onderstaande mail. Dit is niet alleen te mooi om niet te delen, maar het bevat ook waardevolle tips voor lotgenoten met een burn-out of mensen in zijn/haar directe omgeving. Vandaar dat ik dit deel:

Na een heel lange tijd ziek te zijn kan ik eindelijk écht zeggen dat het voorbij is voor mij. Ik wil jullie allemaal een hart onder de riem steken, je bent niet alleen en je komt eruit! 

Lieve allemaal,

Afgelopen zaterdag had ik een feestje. Het was zo’n supertoffe avond met net iets te veel biertjes, dansjes op goeie muziek, lachen met vrienden en veel nieuwe mensen leren kennen. Ik bleef bij Max slapen en de volgende dag was een hele normale, kalme zondag. Maar het was niet zomaar een zondag. Ik was namelijk niet moe. Of beter gezegd, ik was wel moe, maar normaal moe. Zoals iedereen moe is na een feestje en met weinig slaap. Ik kon gewoon functioneren. Ik ging naar de winkel, bereidde mijn eten, ik ging zelfs nog even hardlopen én ik kon genieten van het zonnetje, zoals normale mensen op een zondag doen. En toen ik me dit realiseerde, kreeg ik tranen in mijn ogen van geluk. Ik ben echt weer beter. Na 1.5 jaar ziek zijn ben ik eindelijk echt weer beter.

Het is zo fijn om de energie te hebben om alles te doen wat je wil doen. Het is zo fijn om erop te kunnen vertrouwen dat wat je ook doet op een dag, je na een goede nachtrust de volgende dag gewoon weer door kunt. Het is zo fijn om weer de mentale capaciteit te hebben om geïnspireerd te raken, om dingen te willen leren, om eens iets anders te willen kijken dan simpele reality-tv. Het is zo fijn om een lichaam te hebben dat weer licht en sterk en gezond aanvoelt.

Het was een zware beproeving voor een meisje van 26 om plotseling niets meer te kunnen. Ik stond vol in het actieve, jeugdige, idealistische leven en ineens ging het licht uit. Mijn lichaam was fysiek en mentaal op. Het was een tijd van verwarring, boosheid en lethargie. En een frustrerende strijd van steeds maar weer opstaan, terugvallen en accepteren dat het nog geen tijd was om op te staan.

Maar nu, na zoveel geduld, na zoveel dutjes, zoveel therapie en zoveel steun, ben ik echt weer beter. En ik ben niet weer de oude Femke, maar die hoef ik ook niet meer terug. Ik ben wijzer, zachter, liever en veerkrachtiger. Ik heb nieuwe dromen, nieuwe waarden en een nieuw tempo waarin ik mijn leven leef. En ik ben nog nooit zo gelukkig geweest. Dit gevoel van kalme, dankbare tevredenheid wens ik iedereen toe.

Ik stuur deze brief om je te bedanken dat je er voor mij was tijdens mijn ziekte. Je hebt me gesteund, je hebt naar me geluisterd en je hebt advies gegeven. Je hebt me afgeleid van mijn saaie burn-out met gelach, met entertainende verhalen over jouw leven en met uitdagingen om te herstellen die wel lukte met mijn energieniveau. Het is voorbij, ik heb het overleefd, en dat dankzij jou. Dankjewel!

De 10 lessen van mijn burn-out

  1. Als ik lui ben, ben ik moe. Want als ik niet moe ben, ben ik niet lui.
  2. Wees lief voor jezelf, en vooral als je onprettige emoties hebt. Als je jezelf liefdevol troost, gaan die emoties vanzelf weer weg.
  3. TV kijken is mijn manier om te ontspannen. Dat is niet stom of saai, dat is gewoon prima.
  4. Ik heb gemiddeld 9 á 10 uur slaap nodig per nacht. Zo werk ik, en dat is ook gewoon prima.
  5. Vervang het woord ‘moet’ door willen, kunnen, mogen.
  6. Je hoeft niet iets te doen of te worden om waardevol te zijn. Je bent het al.
  7. Leer luisteren naar je lichaam. Ontdek welke lichamelijke symptomen wat willen vertellen. Als ik me opgejaagd voel en moeilijk keuzes kan maken, ben ik overprikkeld. Als geluiden mij beginnen te irriteren, ben ik ook overprikkeld. Als ik boos word op alles en iedereen, moet ik gewoon naar bed. 
  8. Ontdek waar je van oplaadt en maak het een prioriteit. Voor mij is dat rustige yoga, liggende meditatie, wandelen in natuur, een avondje alleen op de bank en vroeg naar bed.
  9. Je allerbelangrijkste verantwoordelijkheid in je leven is om jezelf gelukkig te maken. Creëer een leven waarin dat centraal staat.
  10. There is nowhere for you to be. You are just here.

Ik heb deze brief geschreven voor iedereen die er voor me was tijdens mijn burn-out. Ik heb veel goed advies en steun gekregen van Bye Bye Burnout

Veel liefs Femke