Burn-out voorkomen bij autisme

By 7 June 2024#Burnout

Autisme en burn-out gaan vaker samen: bij mensen met autisme komt een burn-out vaker voor. Dit kan bij elke persoon om een andere reden zijn. Om een burn-out te kunnen voorkomen, is het belangrijk om de individuele redenen te ontdekken.

Zelf heb ik in 2018 ontdekt dat ik autisme heb en daardoor vielen er veel puzzelstukjes op zijn plek. Ik ben in mijn leven namelijk al een keer overspannen geweest en ook heb ik een burn-out gehad. Dit kwam met name door onrecht waar ik in bleef hangen in combinatie met een hoge werkdruk die ik heel eerlijk niet aankon. Het contact met collega’s was voor mij ook moeilijk en de ad-hoc taken die er steeds bij kwamen maakte werken onder die druk onmogelijk. Tel daarbij aan dat ik een perfectionistische kant heb en vasthoudt aan structuren en dan heb je daar een goed recept voor een eventuele volgende burn-out. Gelukkig heb ik mijn werk kunnen maken van mijn ervaringen en ben ik ook omgeschoold op dit vakgebied, maar neemt het niet weg dat ik middels mijn ervaring en deze nieuwsbrief anderen graag help. En natuurlijk ook mezelf want een volgende burn-out ziek, ik echt niet zitten.

Mogelijke redenen van een burn-out

Er zijn vele dingen die kunnen bijdragen aan het ontstaan van een burn-out. Hier noem ik er enkele:

  • Overprikkeling op de werkplek, zoals veel geluiden in de kantoortuin
  • Chronische onvoorspelbaarheid, zoals onduidelijke opdrachten en steeds veranderende visies
  • Te hoge sociale eisen (ook tijdens de ‘pauzes’) of het zelf constant camoufleren van problemen (doen alsof alles oké is)
  • Algemene redenen, zoals een torenhoge werkdruk, een uiterst negatief werkklimaat of onvoldoende ontspanning naast het werk.

Het is belangrijk voor iemand met autisme (en trouwens bij iedereen) om te achterhalen wat de stress veroorzaakt en om daarvoor oplossingen te verzinnen.

Autisme en burn-out: deskundige hulp

Om de oorzaken van stress te achterhalen en die aan te pakken kan je hulp krijgen van een Arboarts, psycholoog, burn-out autisme expert (zoals ikzelf) of jobcoach. Dat zijn meer coach-achtige trajecten, maar op de werkvloer kun je ook nog allerlei oplossingen toepassen.
Oplossingen kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • Een ‘noise cancelling’-koptelefoon dragen
  • Duidelijke werkafspraken maken zodat het werk voorspelbaarder wordt
  • Rustmomenten inbouwen
  • Een contract voor minder uren
  • Uitleg geven aan leidinggevende en/of collega’s over autisme; de problemen én de krachten van jouzelf benoemen.

Als dit alles niet werkt, of je kunt (na een eventueel gesprek met de manager of HRM) rekenen op begrip, dan kan het in het uiterste geval nodig zijn om op zoek te gaan naar een meer geschikte werkplek.

In mijn specifieke geval was loondienst geen geschikte omgeving omdat ik niet tegen de hiërarchie kon in combinatie met de vele ad-hoc werkzaamheden. Ondernemen is daarom in mijn geval de juiste uitkomst gebleken, maar zeker niet voor iedereen is dit een geschikte route. 

Mocht je nou op de werkvloer een medewerker hebben die kampt met autisme, neem deze diagnose serieus. Je kunt een hoop toekomstig leed voorkomen door het gesprek met diegene aan te gaan en te vragen waar de behoefte ligt qua hulp en/of begeleiding.

Voor vragen hoe dit aan te pakken, neem echt contact met me op. Wij ‘autisten’ mogen dan wel anders zijn qua ‘bedrading’ en juist daarom zou het fijn zijn als we ook de juiste en best passende werkomgeving kunnen krijgen.