Dankbaarheid kun je leren

By 8 February 2017#Dankbaarheid

Voor extra geluk heb je geen geld nodig en ook geen extra waardering, want geluk zit van binnen. Dankbaarheid is een geluk vergroter! Zoooo, die komt wel even binnen en dat zou gelijk de oplossing voor alle problemen kunnen zijn.. Nee natuurlijk niet, maar t zal zeker helpen!

Dit artikel gaat (en het zal je vast niet verbazen) over dankbaarheid.

Een bekend gezegde wat je uiteraard kent is: “Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd.” Kort gezegd houdt dit in dat je dus dankbaar moet zijn voor de kleine dingen. Als je namelijk dankbaar bent voor de kleine dingen, dan zal je dit in principe ook zijn voor de grote dingen in het leven.

Op de Stanford Universiteit in Amerika is er onderzocht door Professor Lyubomirsky dat dankbaarheid allerlei positieve gevolgen en effecten heeft. Deze zelfde professor heeft ook een boek geschreven over geluk en happiness en hierin geeft ze op wetenschappelijke wijze haar uitleg op het onderwerp geluk.
Doordat zij een dusdanige kennis heeft over het onderwerp geluk, heeft zij ontdekt dat je door het regelmatig uiten van je dankbaarheid je ook gelukkiger wordt. Dit is goed nieuws, want je dankbaarheid uiten is makkelijk en de impact is groots!

Dankbaarheid is blij zijn met de goede dingen die je overkomen en die je meemaakt. Het is eigenlijk het tegenovergestelde van negatieve emoties. Dankbaar zijn kan je humeur omschakelen naar iets positiefs en daardoor kun je wellicht op een baaldag toch blij zijn.

Als je dankbaar bent, dan heeft dat een aantal positieve gevolgen. Een aantal zal ik hieronder opschrijven:

  • Hoe vaker je dankbaar bent en dit ook uit, hoe makkelijker je het leven ervaart. Je zult zien dat je minder negatieve emoties gaat ervaren want je draait het om tot iets positiefs.
  • In periode van stress, zal dankbaarheid je helpen om hier doorheen te komen. Je gaat je focussen op mensen die bij je passen en hierdoor zal je deze heftige periode beter doorstaan.
  • Mensen die een grote mate van dankbaarheid bezitten, helpen sneller anderen en hierdoor omring je je in een meer liefdevolle omgeving.
  • Je geniet meer van het leven als je een dankbare houding hebt.
  • Je zelfvertrouwen wordt vergroot als je dankbaar bent, alsmede je eigenwaarde.
  • Je waardeert je omgeving en de mensen in je omgeving meer.
  • Je neiging naar het kopen van spullen en een materialistische houding vermindert.
  • Je bent dankbaar voor hetgeen je hebt en je bent minder aan het kijken naar wat anderen hebben. Je bent dankbaar en dat is goed genoeg.

Als je dankbaar wilt worden, kun je dat heel eenvoudig leren. De makkelijkste manier is eigenlijk om iedere avond voor het slapen gaan 1 ding op te schrijven waar je die dag dankbaar voor was. Dit kun je natuurlijk ook op je PC doen. Dit doe je langere tijd zodat het gewenning gaat worden en je dwingt als het ware je gedachten naar het positieve. Op de langere termijn creëer je hierdoor minder stress en negatieve gedachten. Mooie bonus is dat je op die manier een dankbaarheids schrift hebt en dit kun je op een later moment nog eens bekijken en wellicht iets uit leren.

Qua toekomst kan ik je eigenlijk alleen maar adviseren om dit zo snel mogelijk toe te passen want je vergroot je geluk, je omringt je met gelijkwaardige mensen en je gaat beter in je vel zitten! Zeer groot bijkomend voordeel is dat je mentale weerbaarheid hierdoor verhoogt en het risico op stress verlaagt en je dus op die manier (even heel kort door de bocht genomen) een burn-out zou kunnen voorkomen of in ieder geval er beter op voorbereid bent.

Heel veel succes met het toepassen van dankbaarheid!