Werkgever wel of niet aansprakelijk voor burn-out?

By 20 May 2019#Burnout, #UWV

Afgelopen week las ik een artikel van Mr. I. Kooijman op XpertHR waarin een werknemer arbeidsongeschikt was door een burn-out. Wij vonden de inhoud te relevant om niet te delen.

De medewerker stelt de werkgever aansprakelijk en vraagt een zeer hoge vergoeding van bijna een miljoen euro. De werkgever geeft alleen aan dat er nooit signalen zijn geweest van een hoge werkdruk bij de medewerker en dus is er een rechter aan te pas gekomen om te beslissen of de werknemer wel of niet recht heeft op de vergoeding.

Situatieschets vooraf
Medio 2016 meldt de medewerker zich ziek. Reden: burn-outkachten. Kort na de ziekmelding krijgt de medewerker een beroerte. De medewerker keert niet meer terug naar zijn werk en met goedkeuring van het UWV wordt de arbeidsovereenkomst ontbonden.

De werknemer stelt dat de burn-out komt door het werk. Er is stelselmatig overgewerkt, extra taken (die niet bij de functie hoorden) werden veelvuldig toegeschoven bij de werknemer en er waren een aantal incidenten met de bijbehorende stress. Verder geeft de medewerker aan dat hij veelvuldig dubbele uren moest draaien in zijn werkweek en continu stand-by moest staan. De rechter wordt gevraagd om deze situatie en de schadevergoeding te beoordelen.

Situatie bij de rechter
Er is volgens de rechter geen reden om een vergoeding toe te kennen. Toekenning van
een dergelijke vergoeding is alleen mogelijk als het einde van de arbeidsovereenkomst te wijten is aan ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werkgever. De werknemer vindt dat zijn burn-out is veroorzaakt door de omstandigheden op het werk, wat de schuld is van de werkgever. Maar… dan had de werknemer dit wel moeten onderbouwen en dat is nu niet gebeurd.
Nergens in het personeelsdossier en de aanwezigheidsregistratie staat dat de werknemer last had van slaapproblemen, stress of last had van de continue extra werkuren. Dit staat nergens in de beoordelingen. De werknemer had alles ter sprake kunnen brengen bij de jaarlijkse beoordelingen. Er zijn nergens e-mails of gespreksverslagen waarin hij hier aandacht voor vraagt. Daardoor heeft de werkgever geen kans gekregen om iets te kunnen doen aan bijvoorbeeld de werkdruk. Kortom: de werknemer heeft onvoldoende bewijs om alles te onderbouwen.

Situatie in de praktijk
Als een werkgever aansprakelijk is voor de gevolgen van een burn-out dan moet dit wel overduidelijk zijn. Met name moet dan duidelijk zijn dat het werk de burn-out veroorzaakt heeft en dit moet ook verwijtbaar zijn bij de werkgever. Dit aantonen is echter zeer lastig. In bovenstaande situatie komt de werknemer met allerlei verwijten bij de werkgever maar hij kan ze allemaal niet met het juiste bewijs onderbouwen. Zelfs niet eens de signalen van een hoge werkdruk.

Pas op
In een andere situatie werd een werknemer wel in het gelijk gesteld. Dit gebeurde toen de werkgever de signalen van de werknemer, de Arboarts de arbeidsinspectie, de psychiater en van anderen niet voldoende oppakte. Door hier nalatig in te zijn schond de werkgever zijn zorgplicht en goed-werkgeverschap en draaide hij voor 100% op voor de schade van de werknemer.

Het is dus van groot belang om signalen van overbelasting en werkdruk in het bedrijf goed op te pakken! Laat ons je daarbij helpen middels onze succesvolle “burn-out uit je bedrijf” training. Wacht niet, en neem vandaag nog contact met ons op! Ik weet dat ik er iedere week op hamer dat je binnen je organisatie het toenemende probleem van een burn-out dient op te pakken, maar ik zie ook dat het te weinig gebeurt. Dus daarom nogmaals: kijk hier wat wij voor je kunnen betekenen waardoor je verzuimpercentage en de bijbehorende kosten significant dalen!

Mijn naam is Mascha Mooy, CEO en oprichter van Bye Bye Burnout. Met Bye Bye Burnout helpen wij door heel Nederland – met inmiddels al steeds meer mensen – werkgevers die werknemers hebben met burn-out & stressklachten of die simpelweg stress op de werkvloer willen voorkomen. Ons aanbod is geschikt van preventie tot herstel oplossing waarmee wij een significantie kostenbesparing van meer dan 100K per werknemer met een burn-out realiseren! Met ons 100 dagen traject behalen wij extreem goede resultaten bij organisaties. Door ons in te schakelen dalen je jaarlijkse verzuimkosten gemiddeld met 50% & hoe wij dat doen vertel ik je graag in een kort – uiteraard kosteloos – gesprek!