Wanneer de balans tussen werk en privé volledig zoek is

By 26 May 2023#Burnout

Soms lijkt het alsof het leven alleen maar om werken en presteren gaat. De één troeft de ander nog meer af. Het moet altijd maar beter, sneller, productiever, waarbij overwerken de norm is geworden. Maar het leven bestaat toch uit meer dan enkel werken? En jij bent toch zeker geen duizendpoot?! Hoe maak jij van jouw balans in werk en privé een prioriteit, zodat je ook weer eens kunt ontspannen?

Als het allemaal in de soep loopt

Als het evenwicht tussen werk en privé niet in balans is, ontstaat er vaak een situatie met veel stress wat op den duur kan leiden tot een burn-out. De disbalans tussen werk en privé zorgt voor conflicten; conflicten met jezelf en met anderen. 

Zo onderscheiden we drie conflicten waar jij me te maken kunt krijgen als jouw werk- en privésituatie niet in balans zijn.

  • Te weinig tijd

Het eerste conflict heeft alles te maken met tijd. Of eigenlijk, het gebrek daaraan. De tijd die je stopt in jouw werk, is namelijk tijd die je niet meer kunt stoppen in jouw privéleven. Je kunt bijvoorbeeld niet me naar dat dinertje met je familie of gaan sporten met vriendinnen, omdat je moet overwerken. Dit zijn de momenten die je juist moet aangrijpen om even tot rust te komen, zodat je de volgende dag weer veel effectiever aan de slag kunt gaan.

  • Energie

Het tweede conflict berust op inspanning. De inspanning die je op je werk levert, kun je thuis niet meer gebruiken. Hierdoor ontstaat vaak een vorm van werkstress. Werkstress veroorzaakt symptomen als spanning, angst, piekeren en irritaties. Wanneer je stress ervaart op het werk, blijft dit vaak niet alleen op het werk. Je neemt al snel je werk me naar huis, wat bijvoorbeeld weer invloed heeft op de rol binnen jouw gezin. Het gaat bij het avondeten niet meer over wie de boontjes snijdt, maar waarom het eten nog niet klaar is, omdat je snel weer door moet.

  • Gedrag

Naast tijd en inspanning is er nog een conflict en dat is gebaseerd op gedrag. Vaak wordt de rol die je op het werk vervult overgenomen in je privéleven. Als je bijvoorbeeld een functie als teamleider hebt, gebeurt het vaak dat deze ‘rol’ me naar huis wordt genomen. Waar je gezin behoefte heeft aan warmte en aandacht van als vader of moeder, ontvangen ze meer van hetzelfde gedrag als dat je medewerkers van je ontvangen.

Deze drie conflicten ontstaan door jouw disbalans tussen werk en privé en hebben invloed op zowel jezelf als jouw hele privé omgeving. De gevolgen die ontstaan door een disbalans zijn dus zowel werk- als privé gerelateerd.

Ze wachten maar op het werk

De disbalans die ontstaan is tussen werk en privé zorgt voor veranderingen binnen de werksfeer. Zo ben je namelijk minder bereid om een extra stapje te zetten voor jouw organisatie, waar je dit voorheen misschien wel deed. Je bent uitgeput en je tevredenheid neemt af. Als je jouw balans niet terugvindt, kan werkstress op den duur leiden tot een flinke burn-out. Dit betekent dat je overspannen bent en niet meer naar behoren kunt functioneren. Dit kan gevolgen hebben voor jouw rol binnen de organisatie.

En ook thuis ontkom je er niet aan

Uiteraard werkt deze disbalans tussen werk en privé ook thuis door en kan dit extreme gevolgen binnen de privésfeer. De stress die op je werk is ontstaan wint nu ook thuis terrein. Het lontje wordt korter en je bent al lang niet meer die gezellige vader of vrolijke moeder met aandacht voor je gezin, wat vaak weer leidt tot conflicten.

Het is van belang dat je jouw balans tussen werk en privé weer terugvindt, om zo optimaal te kunnen presteren op je werk, maar ook privé.

Herken jij nou veel in bovenstaand verhaal? Wil jij graag passende preventieve of curatieve begeleiding om een zware burn-out te voorkomen? Wordt het dan niet eens tijd voor gerichte actie? Neem dan zelf – of laat je werkgever contact met ons opnemen. Want per slot van rekening leef je toch zeker niet om te werken? Je werkt om te leven!