Verschil overspannenheid en burnout

By 8 November 2017#Burnout, #Werkstress

De afgelopen weken kreeg ik heel vaak de vraag of ik eens wil uitleggen wat in mijn optiek het grote verschil is tussen STRESS, OVERSPANNEN EN BURN-OUT.

Geen probleem en hieronder zal ik dat uitleggen.

Vroeger kende je de term burn-out niet. En overspannenheid hoorde je af en toe. Als je het al hoorde, dan was iemand er echt heel erg aan toe. Tegenwoordig noemt bijna iedereen overspannen zijn automatisch een burn-out. Gelukkig is er een groot verschil tussen overspannenheid, stress en burn-out.

Een deel van de klachten en symptomen (zoals een onrustig gevoel, concentratieverlies, slecht slapen en snel geïrriteerd zijn) is vergelijkbaar maar met name de ernst en de duur van de klachten verschilt heel erg sterk.

VERSCHILLEN TUSSEN OVERSPANNENHEID EN BURN-OUT

De belangrijkste verschillen zijn de mate van uitputting en de duur van het herstel. Een overspannenheid is een situatie die ontstaat als er in een relatief korte periode van een aantal maanden teveel van je verwacht of geëist wordt (kort gezegd: een onbalans tussen draaglast & draagkracht). Een herstelperiode van ongeveer 6 weken is in dat geval vaak voldoende om te herstellen en weer in balans te komen.

Een overspannenheid is opgebouwd in een relatief kort tijdsbestek waarin je overvraagt en overbelast bent. Het herstel is daarmee ook korter. Wij kunnen middels onze Burnout Battle je goed helpen met je overspannenheid of die van je werknemers: https://www.byebyeburnout.nl/de-burnout-battle/

 

Een burn-out ontstaat wanneer iemand jarenlang over zijn grenzen is gegaan en al zijn reserves heeft opgebruikt. Er is dan sprake van een totale uitputting en zijn er serieuze uitvalverschijnselen. Denk aan niet meer in staat zijn tot simpele huishoudelijke taken, geen energie meer hebben om te wandelen (laat staan sporten), geen prikkels meer kunnen verdragen zoals feestjes & TV kijken en je niet meer kunnen concentreren.

 

Het herstel bij een burn-out duurt veel langer. Soms wel langer dan een jaar. Een gemiddelde burn-out duurt 9 maanden en kost een werkgever 120.000. Ons E-book is via deze link gratis te downloaden: https://www.byebyeburnout.nl/burn-out-kost-120-000-euro/  en hierin leggen wij uit waarom een burn-out zo kostbaar is.

 

Bij een burn-out is het van belang dat iemand niet alleen herstelt maar ook dat hij of zij anders leert denken en anders leert handelen. Het gaat om het veranderen van overtuigingen, de manier hoe je daar mee om moet gaan en het daarbij behorende gedrag. Als dat niet verandert is de kans op een volgende burn-out erg groot (75% kans op een tweede burn-out en 95% kans op een derde burn-out). Een burn-out gaat niet vanzelf over door thuis te gaan zitten. Professionele begeleiding is essentieel. Wij kunnen hier heel goed bij helpen en onze 100 dagen methodiek is hier de oplossing bij uitstek. https://www.byebyeburnout.nl/100-dagen-traject/

 

WERKSTRESS

Bij een baan hoort een beetje stress. Meestal gaat dit vanzelf weer over. Ervaar je langdurige stress op het werk of privé dan is het wel belangrijk dat je actief stappen onderneemt om daar vanaf te komen. Door het langdurig negeren van stressklachten kun je overspannen en uiteindelijk burn-out raken. Uiteraard hebben we hier ook iets voor gevonden: https://www.byebyeburnout.nl/30-dagen-programma/

Ik hoop dat bovenstaand artikel een beetje duidelijkheid heeft gecreëerd in de verschillen tussen overspannenheid en burn-out. Mocht je vragen hebben of onduidelijkheden, laat me dit dan weten. Ik ben razend benieuwd naar je mening!